De eerste looppasjes in Zagreb

Met Maarten in de funicular, verbinding tussen boven- en benedenstad

Pozdrav iz Zagreba! Oftewel: groetjes uit Zagreb! Tenzij Google translate ons goed liggen heeft en hier een heel andere betekenis wordt gepubliceerd. In voorkomend geval alvast mijn excuses aan eventuele Kroatische lezers die gechoqueerd zijn door ongepast taalgebruik. Bedoeling was in ieder geval “groetjes uit Zagreb” omdat… we immers in Zagreb zitten dus dat wel net zo gepast lijkt. De Kroatische hoofdstad is onze eerste halte van vele in een rondreis van drie weken die ons langs de mooiste plekjes van het land moet brengen. En tot nu toe stelt het niet teleur. We genieten met volle teugen van deze stad, de mensen, het eten en de sfeer. Duizenden indrukken en magnifieke momenten, die ik hier allemaal niet ga neerpennen, maar we genieten met volle teugen, en dat is het voornaamste.

Genieten gaat voor mij natuurlijk hand in hand met lopen. En een stadsbezoek is niet compleet zonder ook de looppaden eens te hebben uitgetest, de lokale Watersportbaan te hebben opgezocht, de Kroatische bodem onder m’n voetstappen te horen kraken en me tussen de Kroatische lopers te hebben begeven. Gisteren voelden de beentjes voor het éérst sinds de dodentocht weer helemaal normaal aan en had ik voor het eerst weer twee gelijke, ongezwollen voeten (hoera!) dus waagde ik deze morgen mijn kans. Lekker vroeg opgestaan, schoentjes aangebonden en hopla…. weg!

Parken van Zagreb in de vorm van een hoefijzer

Mijn route? ‘k Ben hier met mijn gat in de boter gevallen, echt wel…  Immers, de benedenstad van Zagreb, het modernere deel, heeft zich sinds 1830 ontwikkeld rond een aaneenschakeling van parken in U-vorm, die men nu de groene hoefijzer van de stad noemt en waar ook de Botanische tuinen zijn gevestigd. Een beetje zuidelijker stroomt dan de Sava rivier, waarlangs je helemaal tot in jarun watersportpark kan lopen. Groen ? Park? Natuur? Water? I’m in! Ideaal voor een looptochtje! Het werd een fijn tochtje van bijna 10 kilometer in ongeveer een uur, heel erg op het gemak want de beentjes reageerden eerst nogal geërgerd zo van ‘oh nee, niet wéééééér’, maar na een deftig vrouw-tot-benen gesprek waren ze helemaal bijgedraaid. Allez, het was eigenlijk meer een vrouw-tot-benen-monoloog in de zin van “moeder de vrouw is baas – moeder de vrouw wil lopen – dus: LOOP!”. En dat deden ze.  Je ziet, enige overtuigingskracht helpt altijd ;-)

Puur genieten is dat dan, lopen in een wildvreemde stad. Op een andere manier de stad ontdekken, niet weten wat je om de volgende hoek zal tegenkomen. Met mijn plannetje in de hand dook ik de stad in, onder de eerste ochtendzon. Ik ontdekte er een zalig looppad langs de Sava, duidelijk populair bij andere lopers. Lopers gekleed in een bonte verzameling van Tshirts met opschriften van lokale marathons, waar wij nog nooit van gehoord hebben. Wel leuk om zien. Opmerkelijk ook: ik was de enige dame. Lopen in Kroatië enkel de mannen? Bizar! In ieder geval ontzettend genoten van deze training. Voor herhaling vatbaar! Morgen vertrekken we richting Plitvice, hopelijk kan ik daar even goed lopen. Hieronder nog enkele indrukken van onderweg:

Een lopersstandbeeld langs de Sava. Alsof het zegt “allez, hier moet je lopen”

Een Belgisch loperke langs de Sava

De Zagrebse Watersportbaan: een eindeloze weg langs het water…lopersparadijs!

Geef een reactie