Herontdek je plek!

Ook de Gentse ochtendstond heeft goud in de mond. Toen ik de voorbije drie weken telkens vrolijk ‘s morgens vroeg de schoentjes aanbond voor ochtendtrainingen in Kroatië en naast de gebruikelijke Garmin en Ipod ook nog mijn fototoestel klaarlegde, vroeg ik me plotseling iets af.  Hoe komt het toch dat we, als we wedstrijden lopen of in het buitenland onbekende horizonten verkennen, veel meer stilstaan bij de omgeving waarin we lopen dan als we thuis onze trainingen afwerken? Waarom hebben we dan plots veel meer aandacht voor wat er rondom ons gebeurt? Zo heb ik van elke wedstrijd een hele verzameling foto’s, zenuwachtig lachend voordien, wild zwaaiend tijdens en moe-maar-voldaan achteraf. Bij buitenlandse loopjes is het niet anders, van zowat elke training in Kroatië heb ik netjes elke boom, bloem, zonsopgang … die mijn pad kruiste tot in de eeuwigheid vastgelegd en later uitgebreid gedocumenteerd op deze blog. En dat terwijl de Gentse trainingen zich ongemerkt in m’n logboek opstapelen zonder dat er ook maar één foto aan vuil wordt gemaakt.

Zeer ten onrechte, denk ik dan. Gent heeft immers prachtige looppaden om te verkennen. Of je nu in de Blaarmeersen loopt, gaat vogeljagen in de Bourgoyen, je aansluit bij de loperstrein op de Watersportbaan of het wat verder richting de Drongense Assels zoekt… telkens word je gegarandeerd getrakteerd op wondermooie plekjes. Zonsopgang op de Blaarmeersen kan echt wel concurreren met deze op een Kroatisch strand, langs de Watersportbaan zitten prachtige reigers en het gamele loopbruggetje van Plitvice vindt zijn gelijke in de Bourgoyen. Toegegeven, soms moet je wat verbeelding hebben, maar het loont echt de moeite om je loopomgeving weer even anders te gaan bekijken en te durven verwonderd zijn over wat je ziet. Daarom daag ik jullie uit: loop eens een training als toerist in eigen stad! Sluit niet je ogen voor de zaken die je al 30.000 keer voorbijliep, maar bekijk ze, neem ze in je op en zie het groter geheel. Geniet van geuren en geluiden. Met andere woorden: herontdek je plek!

Dat is alvast wat ik deze ochtend deed. Ik nam niet enkel m’n Garmin en Ipod mee, maar ook m’n fototoestel, en nam volgende, al zeg ik het zelf best wel fraaie, foto’s van m’n loopje, dat 13,9 aantal extra kilometertjes op de teller bracht in 1u15min. Beetje aan snelheid werken nu die ultralopen achter de rug zijn. Gelukkig zonder dronken roes uitslapende wegversperringen deze keer ;-) .

De Watersportbaan ontwaakt!

Mooie natuur bij de Blaarmeersen

De bootjes van de Neermeerskaai

Geef een reactie