Jag älskar att köra

svenska flaggan

Hej! God eftermiddag! Als je bij het lezen van de titel denkt dat ik iets over een koor ga schrijven of een opsomming ga maken van  producten die ik onlangs in Ikea kocht zal je op je honger blijven zitten. Dat dit berichtje niet over lopen gaat heb je wel goed geraden. Of eigenlijk niet helemaal want de titel luidt “ik hou van hardlopen”, maar dan in het Zweeds. Deze post gaat immers over het feit dat ik terug naar de schoolbanken trek. Vanavond krijg ik mijn eerste les Zweeds, na een heel geslaagde proefles vorige week. Een proefles waarin de lerares de eerste vijf minuten enkel Zweeds sprak. Een waterval van woorden waarvan ik enkel de eerste - ”hej” -  en de laatste -”papierke utdeuluh” – verstaan had. En toen deelde ze papier uit :-) . Grappig. Zweeds dus. Boekentasje klaar. Ringmap boven gehaald, potlood geslepen en notaboekje bij de hand. Waar ik vroeger m’n mama bij de schoolpoort moest achterlaten (bij wie dat het meeste tranen opleverde laat ik in het midden), mag ze nu mee naar binnen, hoe leuk is dat? Helemaal klaar om samen een nieuwe taal te leren.

“Waarom Zweeds?”, vraag je. Om de leuke namen van de Ikeaproducten te verstaan? Om de verpakking van mijn knackebröd te kunnen ontcijferen? Om die fantastische Zweedse thrillers eindelijk in de oorspronkelijke taal te kunnen lezen? Nee, eigenlijk gewoon omdat het zo’n gezellig grappig klinkende taal is waar ik al jaren heel nieuwsgierig naar ben. Na Spaans, Engels, Frans en Duits is het gewoon tijd voor iets nieuws. Zweeds will do the job. En dan heb ik natuurlijk een éxtra argument als ik Maarten wil overtuigen om eens de marathon van Stockholm te gaan lopen ;-)

Ik oefende alvast volgende zinnetjes om straks indruk te maken:

  1. Jag tror att hon vet bättre -  ik denk dat zij het beter weet, wijzend naar iemand anders ;-)
  2. Jag har akut behov av choklad - ik heb dringend nood aan chocolade
  3. sönder! – pauze!
  4. Jag förstar dig inte - ik versta u niet
  5. Detta är inte en användbar fras -  dit is geen nuttige zin
  6. var är de vackra pojkar – waar zijn de mooie jongens
  7. Jag kör maraton – ik loop de marathon

Nu nog Zweedse lessen op m’n Ipod zetten om naar te luisteren tijdens lange duurlopen en het komt helemaal goed!  Adjö!

Geef een reactie