10 manieren om je blog leven in te blazen

In deze post belicht ik 10 manieren om je blog wat leven in te blazen, om bezoekersaantallen te hoogte in te jagen en lezers aan te zetten commentaren achter te laten. Niet dat ik hierover te klagen heb, integendeel. Voor een blogje van nog geen 2 maand oud is de trafiek hier meer dan aanvaardbaar, kan ik elke dag op een mooi aantal bezoekers rekenen en ook de reacties zijn super. Je kan echter niet ontkennen dat de opkomst van de sociale netwerksites zoals Facebook en Twitter het bestaan van de blogs een beetje in het gedrang heeft gebracht. Waarom zou je immers tijd en energie steken in het onderhouden van een blog, het steeds zoeken naar een originele invalshoek, een ludieke manier om iets te brengen als je het in één simpele statusupdate in een woord of 10 op Facebook met al je vrienden kan delen? En waarom zou je moeite doen een fotoreportage te maken op je site als je met één klik op de muisknop honderden kiekjes kan delen? Of hoe er van het weelderige blogrijk dat eens was nog maar een heel klein stukje overblijft.  Een enthousiast stukje, dat wel, maar toch, een fractie van wat het ooit geweest is. In de strijd om de blogs te helpen overleven ging ik op zoek naar tips om je blog weer leven in te blazen. Die vond ik op verschillende websites op het net en in het boekje “blogging for creatives” van Robin Houghton.  Tips, die ik op jullie ga uittesten, maar die jullie natuurlijk ook zelf kunnen gebruiken.  Baat het niet, dan schaadt het niet, zeker?

  1. Regelmatig posten. Natuurlijk kan het niet de bedoeling zijn dat je je lezers overstelpt met een ware blog-diarrhee, maar een blog waar amper leven is te bespeuren zal ook weinig bezoekers lokken. Zorg daarom voor enige regelmaat in je blogposts. Als je lezers weten dat je elke dag een berichtje plaatst, is de kans groot dat ze elke dag eens komen piepen…. Blogs vermelden steevast de datum van het laatste berichtje dat werd gepubliceerd. Als je op een site terecht komt waar in weken geen leven meer werd geregistreerd zet dat niet meteen aan tot lezen….
  2. Zorg voor een catchy titel en relevante tags die kunnen opgepikt worden door search engines. Je titel is je eerste en enige kans om de aandacht van je lezer te krijgen en vast te houden. De titel maakt het verschil tussen “ik klik verder om te lezen” en “nah… het interesseert me niet”. Van groot belang dus om ervoor te zorgen dat je titel de aandacht grijpt. Dit kan op verschillende manieren, met een vleugje humor, met een beetje mysterie of door te werken met lijstjes bijvoorbeeld (zie punt 3). De titel is ook belangrijk voor zoekresultaten in search engines. Zo zag ik verschillende bezoekers via google op m’n blog terecht komen via de zoekterm ‘leuke halve marathons’, niet toevallig de titel van één van m’n posts. Ook goed gekozen tags kunnen in dat verband veel verschil maken.
  3. Werk met lijstjes en met “how to”. Deze post is meteen zelf een goed voorbeeld van dergelijke tactiek. “10 manieren om je blog leven in de blazen” of “5 leuke halve marathons voor de herfst” zijn mijn eerste pogingen om met lijstjes te werken. Onderzoek zou immers hebben uitgewezen dat dergelijke lijstjes het héél goed doen in de cyberwereld omdat lezers met je titel al meteen de aandacht hebben en hun nieuwsgierigheid hen dwingt je post verder te lezen. Bovendien zorgt de onderverdeling in “puntjes” ervoor dat je blogpost gemakkelijk scanbaar is, ideaal voor de internetlezer die niet altijd even veel tijd heeft. Ik was sceptisch, maar de statistiekjes op m’n eigen blog liegen niet… de dagen waarin ik een lijstjes-post op m’n blog zet, zijn druk bezochte dagen!
  4. Wees origineel en durf discussie uit te lokken. Toegegeven, het is niet altijd makkelijk om op een originele manier te berichten over hetzelfde rondje rond de Watersportbaan, toch is het van groot belang om variatie te steken in je blogpost. Beperk je niet altijd tot dezelfde verhalende stijl, maar wissel af. Stop er af en toe eens een videofilmpje tussen, of wissel het verhalende af met wat meer informatieve posts of wie weet zelfs mini opiniestukjes. Dat laatste is meteen ideaal om een discussie uit te lokken. Wees niet bang om eens een controversiële stelling te lanceren en zo wat reactie uit te lokken op je blog. Je moet natuurlijk tegen wat tegenstand bestand zijn, maar op die manier wordt er over je blog net gesproken, en is dat niet nét wat je wilde?
  5. Maak gebruik van links. Links! Hét kenmerk van het internet is dat het zoveel mensen, pagina’s, informatie,… met elkaar verbindt. Een bijzonder waardevol gegeven in de queeste om bekendheid en bezoekers. Het ultieme doel is natuurlijk dat andere mensen naar jouw blog linken op hun site, maar tot we zover zijn is het vooral zaak zelf zoveel mogelijk te verwijzen, zowel naar eerdere eigen posts als andere websites. Vergeet echter niet te dubbelchecken of de link in kwestie effectief werkt. Vrij frustrerend is het immers voor een lezer om op een link te klinken die een foutmelding oplevert!
  6. Interactiviteit : betrek je lezers bij het hele blogproces en moedig interactiviteit aan. Dit kan heel eenvoudig door in je posts reacties uit te lokken. Het is dan wel zo beleefd om ook op die reacties zelf te reageren zodat discussies kunnen ontstaan. Verder kan je ook de mening van je lezers vragen via kleine polls. Sinds kort staat er zo eentje te glunderen hier rechts op m’n blog. Geef gerust je mening en vul de poll in. Het bijt niet, je wordt er niet voor veroordeeld en het is zelfs anoniem. Het is gewoon leuk om te zien wat leeft onder mijn lezers. Heb je suggesties voor een leuke poll-vraag, aarzel dan zeker niet om dat even door te geven!
  7. Nodig eens een gastblogger uit. Onder het motto “verandering van spijs doet eten” is het een goed idee af en toe een gastblogger uit te nodigen om zijn/haar literair ei op je blog te leggen. Een frisse wind, een originele invalshoek, een andere schrijfstijl.. het maakt je blog alvast een pak levendiger. En ja hoor… een gastblogger heb ik al gevonden. Een enthousiaste gastblogger zelfs met indrukwekkende writing- and running credentials. Hij is nog even op zoek naar zijn muze maar binnenkort kan je zijn hersenspinsels op deze blog lezen!
  8. Visualiseer! cyberlezers zijn snelle lezers, zijn gejaagder dan lezers op papier. Het moet allemaal rap gaan. Met andere woorden: je moet de aandacht van je lezer onmiddellijk weten vast te grijpen én te behouden. Dat dat moeilijk is met een pagina-lange droge tekst, daar hoef ik geen tekening bij te maken. Trek de aandacht, niet enkel met je catchy titel, maar ook met leuke foto’s en grafiekjes die visualiseren wat je probeert te vertellen. Dit natuurlijk met nodige aandacht voor de lay-out en relevantie van de foto voor je blogpost. Een schattige foto van een giraf posten bij een berichtje over je laatste spinningtraining zal weinig lezers kunnen boeien, hoe mooi de foto ook.
  9. Maak gebruik van netwerken: passief zitten wachten tot de lezers geheel “automagisch” je blog ontdekken zal je al snel grijze haren bezorgen en vrij levens-loze blog. Je krijgt het immers niet vanzelf, bloggen is een werkwoord. Kom dus uit je kot en bezoek andere bloggers, lees de posts aandachtig en laat reacties achter waaruit blijkt dat je de post ook effectief hebt gelezen en niet gewoon snel-snel een antwoord hebt neergepend. Onder het motto “if you can’t beat them, join them” kan je van de sociale netwerksites als Facebook en Twitter gebruik maken om je blog bekendheid te geven. Een blik op mijn eigen statistiekjes leert dat in september alleen al 284 bezoekers via Facebook op m’n site terechtkwamen en 50 bezoekers via Twitter. Dus ‘t is al eens de moeite om een nieuwe blogpost langs die weg te promoten. Wees tot slot actief op nieuwsgroepen en discussiefora, waarbij je natuurlijk telkens je handtekening achterlaat…
  10. Maak reclame voor je blog. Ok, bescheidenheid siert de mens,  maar soms moet je de grote middelen inzetten. Met gepaste trots een beetje reclame maken voor je blog kan echt geen kwaad. Voeg bijvoorbeeld de url van je blog toe in de handtekening van je e-mail of op je businesscard (indien je blog te maken heeft met je professionele activiteiten), of vraag goede vrienden om je blog te twitteren of andere mensen ernaar te verwijzen… Het je lezers gemakkelijk maken om je blog te volgen via een goed zichtbare RSS knop of de mogelijkheid om op de hoogte te blijven via email (wat ook voor mijn blog kan, bij deze is het nog eens gezegd ;-) ) zijn kleine dingen die het verschil maken…

Voila! Dat zijn ze. Veel blogplezier!

Geef een reactie