Halve Bosmarathon (Buggenhout) – 23/09/2012

23 september 2012: halve marathontijd! Normaal gezien stond vandaag de Familiemarathon Gent op het programma, maar aangezien de organisatoren wegens gebrek aan financiële middelen en medewerkers begin augustus beslisten om de wedstrijd te annuleren, zag ik mezelf genoodzaakt een alternatief te zoeken. Mijn oog viel al snel op de bosmarathon in Buggenhout. Combineer de elementen “bos” en “marathon” in één term en voeg daaraan toe dat een aantal loopvrienden ook voor deze wedstrijd had gekozen, en de keuze was snel gemaakt! Buggenhout zou de crime scene worden voor het spektakel van vandaag :-) De eerste in een hele reeks van halve marathons dit najaar…

Aangekomen in Buggenhout blijkt al snel dat deze wedstrijd heel wat voordeel haalt uit de annulatie van de wedstrijd in Gent. Een overrompeling zou ik het nu niet meteen noemen, maar het was toch wel héél véél volk op héél weinig plaats ;-) De parking was ruim op voorhand al helemaal volzet en de seingevers stonden nog voor de start gegeven was al met parelende zweetdruppels op het voorhoofd van de stress om iedereen de weg te wijzen. De organisatie riep om om volgend jaar aub zo veel mogelijk op voorhand in te schrijven, zo druk was het. Maar daar had ik persoonlijk geen last van. Nummertje opgehaald. T-shirt in ontvangst genomen, in de vlucht Catharina Segers zien passeren (zij weer!) en dan nog even met Valerie staan babbelen, die ik al kende van de 6 u van Aalter. Geen stress voor ondergetekende.

Valerie en ik zijn klaar voor de start!

De start werd stipt om 10u gegeven door Ulla Werbrouck en de burgemeester van Buggenhout, aan sportcentrum “De Pit”. De start van een halve marathon, zo zou snel blijken, met heel wat “pit”. De eerste kilometer ging nog door Buggenhout dorp op asfalt, maar dan werden we losgelaten in het grote Buggenhoutbos. Het bos dat onze speeltuin zou worden voor de komende 19 kilometer of zo. En wat voor een speeltuin! Een magnifiek natuurgebied, met smalle bospaadjes en middenin het groen. Prachtig om zien, je kijkt je ogen uit. Alleen zou je best wel naar je voeten kijken in plaats van rondom je, op zo’n moeilijk parcours. Nog geen 3 km onderweg en ik hoor plots in tienvoud “oei” achter me…. de eerste valpartij was al een feit, gelukkig zonder erg. Dat weet je natuurlijk, als je voor een natuurloop gaat, dat snelle tijden lopen er niet in zit en dat je moet opletten waar je loopt. Geen meter plat. Putten en steentjes, maar dat maakt deze speeltuin net zo leuk! En in het midden van deze speeltuin vormden de lopers een mooie kleurrijke sliert, echt grappig om zien!

De lopers vormen een kleurrijk lint in al dat groen

correcte km-aanduiding

Het parcours was supergoed aangeduid, met duidelijke knalgele pijlen op bomen, struiken en alles wat vast stond in de buurt. Onderweg hielden gedienstige seingevers ons nog eens extra in de gaten om zeker te zijn dat niemand het verkeerde pad koos. Want… verdwalen in dat gigantisch grote bos, geloof me, dat wil je niet!  Niet alleen was het parcours goed aangeduid, bovendien ook tot op de meter correct! Om de kilometer konden we rekenen op een kilometeraanduiding die perfect overeenkwam met wat Garmin aangaf. Een primeur! Dat, samen met een prima bevoorrading en een hele leuke sfeer onder de lopers, maakt dat ik ontzettend heb kunnen genieten van deze halve marathon.

Prima gelopen!

Een halve marathon die eigenlijk behoorlijk vlot ging. Ik startte zonder echte doelen voor ogen. Een tijd onder de twee uur, ja dat stond wel vast, maar voor de rest had ik geen hoge verwachtingen. Door de vele lange duurlopen en ultralopen de laatste 2 maand heb ik serieus aan snelheid verloren. Lang lopen, ja, dat lukt, maar snel? Een nieuw PR was dus wel het laatste wat ik vandaag op de agenda had staan, zeker ook gelet het moeilijke parcours. Maar ik voelde het al bij de eerste kilometer: de beentjes zaten goed en het ging bijzonder vlot. De kilometers werden vlot aan 5 min /km afgewerkt (12 km /u) en het verval waar ik op zat te wachten, kwam niet. De man met de hamer in staking. Zo hebben we het graag. Aangezien ik redelijk achteraan was gestart, deed ik niet anders dan mensen voorbij steken, wat me natuurlijk een mentale opsteker bezorgde. De stiekeme wens voor 1:55 werd al snel bijgepast naar 1:50 en dus hoef ik je niet te vertellen dat ik méér dan tevreden was toen ik na 1:47:14 de finish bereikte. Een goed ingedeelde wedstrijd met behoorlijk gemak gelopen. Dat belooft voor de “snellere” halve marathons als Eindhoven en Deinze-Bellem binnenkort!

Hier zit dus een tevreden mens achter de PC. Een heel tevreden mens!  Het najaarsseizoen werd op een geweldige manier ingezet met deze halve marathon! Of hoe de organisatie het zelf stelt “42/21 km is niet zoveel in een mooie omgeving”.  En dus doen we dat volgende week zaterdag alvast nog eens opnieuw, dan staat de ecotrail van Brussel op het programma… 25km in de groene gordel (Zoniënwoud) rond Brussel! Als dat geen mooie omgeving is!

Hieronder nog wat impressies van onderweg:

Klaar voor de start, met Catharina Segers op de eerste rij!

Onze enthousiaste supporters ;-)

Prachtige natuur onderweg (die billen in dat rood broekske waren ook nie mis)

Julie in actie

Luchtfoto parcours bosmarathon

Geef een reactie