Rust roest niet!

The secret to running… is not running. Ofwel: het geheim van lopen is…. niet lopen. Dit is de vrij contradictorisch klinkende titel van een artikel dat vorige week in de Amerikaanse krant “Wall Street journal” verscheen , maar waar toch veel waarheid in schuilt. Immers, we weten al langer dat rust belangrijk is;  een lichaam dat iedere dag tot het uiterste wordt gedreven zal op den duur protesteren, waardoor je kans krijgt op blessures. Je lichaam raakt bovendien gewend aan de belasting, zodat je ondanks je trainingen geen vooruitgang meer boekt. Na een training dalen de bloedwaarden het snelst naar het basisniveau door simpelweg te rusten, tegelijkertijd geef je je lichaamscellen de kans om te regenereren.

Af en toe een rustdag inplannen dus, dat is de boodschap.  Maar de atleet in dit artikel gaat wel heel erg ver….(klik op de foto om naar het hele artikel te gaan)

Het artikel vertelt het verhaal van Bernard Kipchirchir Lagat, een 38-jarige Keniaan die nu onder Amerikaanse vlag loopt. Schrijven dat de man een subliem loper is, is een understatement van formaat. Lagat, gespecialiseerd in de 1500 meter, werd naast wereldkampioen ook Afrikaans, Amerikaans, Keniaans en Noord-Amerikaans recordhouder in deze discipline. Hij nam al verschillende malen deel aan de Olympische spelen waar hij meerdere medailles als buit mocht meenemen. Een sporter in hart en nieren die …. één maand per jaar NIET loopt. Niets. Nada. Nougabollen. Geen ene meter.

U leest het goed. Hij loopt één maand per jaar totaal niet. Na een loodzwaar seizoen vol trainingen en wedstrijden  legt hij per 1 oktober traditiegetrouw de riem eraf voor een maand. Zijn activiteiten beperken zich dan, volgens het artikel, tot het coachen van het sportteam van zijn zoon en het verzamelen van 5 kilo extra lichaamsgewicht. Een idee dat de meeste sporters zouden doen gruwelen wegens conditieverlies en extra kilo’s. Heel sprekend is één van de reacties van een lezer van de krant op het artikel:

“Running is Bernard Lagat’s job. He apparently needs a vacation.
Running is my passion. I take vacations from my job, but never from my passion.”

Maar Lagat is fan van de maand rust. Volgens hem heeft hij zichzelf door die maand rust te nemen behoed voor blessures en andere kwaaltjes. De extra kilootjes deren hem niet, die loopt hij er vanaf november weer gewoon af. Voila.

Wie ben ik dan om de groten der loopaarde tegen te spreken?  En dus bouw ik na de pittige halve marathon van gisteren een rustdag in vandaag. Een rustdag, wel te verstaan. Geen rustmaand. Er zijn grenzen :-)

Geef een reactie