Berlijn – 40 000 lopers in mijn achtertuin

Nog 5 keer slapen en de belangrijkste dag van het loopjaar breekt aan. De marathon van Berlijn. Ik loop voor de derde keer en spreek vanaf nu dus van een traditie. Ik kan zelf nog moeilijk geloven dat ik hier in Berlijn in 2010 mijn eerste marathon liep. Zondag wordt het al de 6e marathon en de 16e keer dat ik 42,195 km of meer loop. Hoe is het allemaal zover kunnen komen? Wel , dat is zowat wat ik jullie in de volgende gastblogs duidelijk zal proberen maken. Voor jullie, maar ook voor mezelf…

Maar beginnen bij het begin. De marathon van Berlijn. Een van de grootste marathons van de wereld wordt zomaar in mijn achtertuin gelopen. Dat is dubbel leuk. Enerzijds kan ik stressloos naar de marathon toeleven en anderzijds zijn er altijd wel vriendjes uit België die overkomen om mee te lopen. Zo waren Julie en Maarten vorig jaar op bezoek. Haar avontuur konden jullie hier al lezen. Ik ben benieuwd of er dit jaar zonder Julie ook een wereldrecord zal worden gelopen. Geoffrey Mutai is het alvast vast van plan.

Nu zijn Mias en Fleur op bezoek. Mias loopt zondag mee en Fleur doet zaterdag mee aan de skatemarathon. Zo zullen we die voor het eerst ook eens van dichtbij meemaken. Nu al respect, want ik kan nog geen 10 meter rechtop blijven op die dingen.

En de voorbereiding voor zondag? Nu kan ik niets meer doen. De conditie is wat ze is. Ik moet rusten. Dat helpt, lees het maar na in de vorige blog van Julie. Maar ik heb vakantie vanaf deze week. En in de vakantie is er tijd om te trainen. Wat een vreselijk dilemma. Dat heb ik nu eens helemaal gemeen met Julie. Ik ben geen held als het aankomt op trainingspauzes. Wat ik wel goed kan, is koolhydraten stapelen. Laat de pasta deze week maar komen. En de boterhammen. En de aardappelen. In 2010 was vriendin Sarah hier op bezoek. Het was ook haar eerste marathon en we wilden alles goed doen: ooit al boterhammen met puree gegeten? Ondertussen is de marathon niet meer een mythische, onbedwingbare berg die beklommen moet worden en ziet deze week er vrij normaal uit.

40 000 deelnemers

Een grote vraag blijft echter bestaan. Ik ben er nog niet helemaal uit aan welk tempo ik zondag ga beginnen lopen. Op Nieuwjaar heb ik het goede voornemen uitgesproken om dit jaar de marathon onder 3:15 te lopen. Toen het in het voorjaar al lukte om 3:16 te lopen, heb ik mijn ambitie bijgesteld en was ik vast van plan om 3:10 te lopen. Nu liep de training wel erg goed, zodat ik misschien wel sneller kan. Moet ik dat doen of speel ik op veilig voor de 3:10? Ik denk dat ik mijn verstand en mijn gevoel tegen zondag niet op één lijn krijg. Jullie horen maandag van mij hoe het liep.

Geef een reactie