Spinnen… wasda?

Spinnen“, de term is hier al vaker gevallen op m’n blogje, vaak in samenhang met het steeds kleiner wordende aanbod van lessen spinning bij Health city en mijn bijhorende frustraties, maar eigenlijk heb ik nog nooit echt iets verteld over spinnen zelf. Dit met risico dat sommigen spontaan zullen denken aan onze achtpotige mede-aardbolbewoners die menig mens (in casu: mezelf) de stuipen op het lijf jagen. Maar wees gerust, daar gaat het dus niét om. Spinnen, in de betekenis van het diertje met 8 poten, zie ik als volleerd aragnafoob - als het dan toch sportief moet zijn – eerder in verband met lopen: heel hard en heel ver weg, begeleid door hevig gekrijs. Het geluidloze maar krachtige startschot voor een spurtje richting “anywhere but here” waar Usain Bolt jaloers van wordt. Misschien moeten er zondag een aantal exemplaren aan de start staan in Berlijn, loopt Mathias zeker en vast zijn marathon in 3.10 ;-) .  Spinnen daarentegen, de leuke versie, is een intensieve cardio-workout in de fitness waar ik al uren sportplezier aan heb beleefd. Genoeg plezier in ieder geval om er eens een postje aan te wijden.

Wat is spinning nu eigenlijk?  Spinning – bedacht door Amerikaanse wielrenner Johny Goldberg in de jaren ’80 –  is een groepstraining waarbij je op speciale fietsen (voorzien met enkel een vliegwiel) een uur lang traint, onder begeleiding van een gediplomeerde instructeur. Nee, het is geen uur lang gewoon ”peddelen” zoals op een hometrainer. Het is véél meer. Het is een bijzonder intensieve training waarbij snelle tempo’s en trage tempo’s elkaar afwisselen. Na een zware klim van 8 minuten – zittend of staand – volgt een afdaling met spurtjes tussendoor, of enkele oefeningetjes waarbij je gaat “lopen” op de pedalen (running) of gaat jumpen. Voor de sexy billetjes volgen enkele “pull-back” oefeningen die de hamstrings trainen; de “freezes” maken het met de quadriceps helemaal af. Voor wie dat nog niet genoeg is kan tijdens het spinnen nog “pompen” om de armen te trainen. En dat alles in samenhang met opzwepende muziek en special-light effecten in de spinningzaal. Soms worden zelfs heuse parcours via beamers op de muren geprojecteerd om de belevenis af te maken. Want dat is het. Het is een belevenis. Je verveelt je geen moment.

Spinnen is intensief, maar is er voor iedereen. Oud of jong, getraind of niet getraind, dik of dun, het maakt niet uit. Aangezien je zelf bepaalt hoeveel weerstand je op je fietsje steekt kan je op elk moment in de les mee. Veel heb je er ook niet voor nodig. Gewone sportkledij volstaat, al is een broekje met zeemvel wel handig als je een oorlog met je billen wil vermijden. De gepassioneerde spinner zal zich waarschijnlijk ook wel een paar spinningschoenen willen aanschaffen, omdat je, door beter contact met de pedalen, zowel kan “duwen” als kan “trekken” en het fietsen dus iets vlotter gaat. Maar ook met gewone sportschoenen kan je zonder problemen spinnen. Een absolute must zijn het handdoekje om de vele zweetdruppels op te vangen en een fles water om het uitgezwete vocht te compenseren. En voila, je kan starten!

Allemaal goed en wel, “je kan starten”. Maar waarom zou je, als loper / zwemmer / wielrenner nog aanvullend aan spinning gaan doen? Wat is er zo speciaal aan spinning? Waarom is het zo plezant? Wat zijn de voordelen ervan? Awel….ik zal het u zeggen:

  • Eerst en vooral: het is gewoon leuk en achteraf voel je je zalig ontspannen!
  • De groepsdynamiek speelt een bijzonder grote rol. Een spinningles is meer dan gewoon een groepstraining. Het is een soort groepsbelevenis, waarbij je samen naar een doel traint. Helemaal in de ban van opzwepende muziek en special effects met belichting word je al heel snel meegesleept. Niet zelden wordt tijdens de les luidskeels meegezongen en moedigen deelnemers elkaar aan met juichende kreten en “woehoe” geroep, soms ontaardend in een wuif-sessie met handdoeken. Getuige daarvan onderstaande foto die werd genomen tijdens een spinningsessie met vrienden.
  • Diezelfde groepsdynamiek zorgt ook voor sociale contacten. Kom je de eerste keren nog ietwat onwennig de spinningzaal binnen, al snel leer je de mensen kennen en maak je nieuwe vrienden. Zelf vorm ik met spinningmaatjes Stefan, Christophe en Hugo wat ze ondertussen “de harde kern” noemen….
  • Spinning is afwisselend. Ok, je zit wel telkens op je spinningfiets, maar afhankelijk van de gekozen oefeningen (ligt het accent op het klimmen dan wel op het sprinten) en de bijhorende muiek, krijg je héél andere lessen voorgeschoteld. Het wordt dus nooit saai. Soms worden zelfs thema-lessen of marathonsessies georganiseerd.
  • Een spinningles vormt een ideaal alternatief voor een intervaltraining. Dankzij de vele tempo- en weerstandwisselingen krijgt je lichaam hetzelfde effect als tijdens een doorgedreven intervaltraining. Ideaal voor lopers als mezelf wiens blessure-gevoelig lijfje niet zo happig is op tempowissels al lopend en die toch het fysieke effect willen hebben.
  • Spinning is – net zoals andere sporten – goed voor de gezondheid en maakt je sterker. Je conditie verbetert, net als je longinhoud en je bouwt een hogere weerstand op. Tijdens het spinnen worden een veelheid aan spieren getraind en ook dat is interessant voor de loper:  het vormt een ideale crosstraining. je traint toch, maar belast andere spieren. Het hoge calorieverbruik (dat afhankelijk van de sporter in kwestie en de gekozen intensiteit tot 700 kcal per uur kan gaan) is een extraatje dat mooi meegenomen is.

Probeer maar eens! ‘t Is de moeite waard! ‘t is niet voor niets dat ik in 2012 al 68 uurtjes op een spinningfiets doorbracht!

Geef een reactie