Op het scherm – De Marathon

Dat de marathon van Rotterdam bij onze noorderburen is uitgegroeid tot één van de grootste sportevenementen elk jaar en tot een waar loopfeest, is de meesten onder ons wel bekend. Dat er over dit evenement dan een film wordt gemaakt lijkt misschien een logische stap, maar toch was ik enigzins verrast. Aangenaam verrast, natuurlijk.

Het gaat om de komische film “De marathon“, die op 18 oktober in Nederlandse bioscoop-zalen zal verschijnen, en waarvan stukken ook effectief werden opgenomen tijdens de marathon van Rotterdam enkele maanden geleden.

De film vertelt het verhaal van de Rotterdamse vrienden Gerard, Leo, Kees en Nico. Samen werken ze in de garage van Gerard, maar de zaken gaan niet zo goed. Om een faillissement te vermijden komen ze op het idee om zich te laten sponsoren en mee te doen aan de marathon van Rotterdam. Ze gaan langs bij een chef-kok in zijn restaurant  met de vraag of hij hen wil sponsoren. Den Blijker bekend om zijn handelsmerk een dikke sigaar, zal de vrienden op geheel eigen wijze laten weten hoe hij omgaat met zo´n sponsorverzoek. Voor de vrienden staat er met de voorbereidingen op het afleggen van deze lange afstand meer op het spel dan alleen het halen van de finish… Kortom: het verhaal van een vriendengroep die met vallen en opstaan een zo goed als onmogelijk doel wil realiseren.

Volgens regisseur Diederick Koopal wordt  ”De Marathon” - meteen ook zijn filmdebuut –  een kruising tussen The Full Monty en Rocky.  Koopal is eigenlijk vooral bekend als reclameman. Met zijn bureau TBWA/Neboko sleepte Koopal vele Effies, Gouden Lampen en internationale Leeuwen in de wacht. Hij werd bekroond tot reclameman van het jaar en hij is de man achter vele reclameklassiekers, die vooral onze noorderburen iets zullen zeggen natuurlijk (bijvoorbeeld de knakworstjes met André Hazes, ‘Biertje?’ van de Zwitserse skileraar, de soepreclame met John de manager…).

Ook de cast is bepaald indrukwekkend. Met namen als Martin van Waardenberg, Stefan de Walle ( o.a. Flikken Maastricht, Baantjer & Gooische vrouwen), Marcel Hensema - (o.a. Flikken Maastricht en Baantjer) en Frank Lammers (ook te zien in de Belgische kaskraker Rundskop) kan Diederick Koopal rekenen op een ervaren stel acteurs met een impressionant palmares.

Helaas staat de film (voorlopig?) niet in Belgische filmzalen aangekondigd, toch niet in Kinepolis Gent, noch de Studioskoop of de Sphinx. Nu gaan wij het weekend van 1 november naar Etten-Leur in Nederland, misschien moeten we dan een filmpje meepikken daar :-) . Ik ben alvast ontzettend benieuwd naar het eindresultaat.

Met dank aan collega-bloggers Ronald en Dorothé voor de tip!

Geef een reactie