365!

Dat bewegen goed voor je is hoef ik jullie niet te vertellen. De positieve effecten van sportbeoefening (lees o.a. hier) op je cardio-vasculair stelsel en je cholesterolgehalte zijn gekend en deze op het humeur – althans zeker en vast het mijne – allang bewezen. Sporten maakt je lichaam sterker, geeft je meer weerstand en is ideaal om overgewicht tegen te gaan. Het zou de kans op een aantal kankers en diabetes drastisch verminderen. Lichaamsbeweging draagt ook bij tot de preventie van osteoporose en wordt zelfs onderdeel van de behandeling van een aantal aandoeningen. En dat allemaal los van het feit dat het gewoon nog leuk is ook.  Awel… wat houdt je nog tegen? Kom uit die luie zetel en ga sporten!

Ok, maar hoeveel moet je dan eigenlijk sporten om goed te zijn? Is het de bedoeling dat je je elke dag twee uur in het zweet werkt, of volstaat een wekelijks plonsuurtje in het zwembad? In de volksmond wordt vaak gezegd dat je een halfuurtje per dag moet bewegen. Een zoektocht op internet bracht me op verschillende heel interessante websites over het onderwerp. Zo beveelt de Belgische Cardiologische liga volwassenen aan om 3 tot 5 keer per week een halfuurtje matige lichaamsbeweging te doen, aangevuld door 2 tot 3 keer per week oefeningen op kracht en soepelheid. De KULeuven laat ons de keuze tussen 30 minuutjes matig intensieve beweging 5 keer per week (rustige fietsen, zwemmen of dansen) of 20 minuten intensieve beweging 3 keer per week (joggen, fitness,..). Bij onze noorderburen is zelfs sprake van een “Nederlandse Norm Gezond Bewegen“, die de grens…. u raadt het al… op 30 minuten per dag legt. Nog talloze andere websites (o.a. deze) bevestigen de 30-minuten stelling, waarbij meer of minder lang wordt uitgeweid over wat onder “beweging” kan worden verstaan. Ik bespaar jullie hier even de details. Waar het om gaat is de tijdsduur.

De volksmond heeft het dus nog niet zo slecht bekeken. 30 minuten per dag dus. Nu, laten we eens even rekenen. Als je een halfuurtje per dag moet bewegen en er zijn 365 dagen op een jaar, dan betekent dat dat je per jaar 182,5 uur moet sporten of – om het overzichtelijker te houden - 3,5u per week. Mezelf de vraag stellen of ik de norm haal lijkt me vrij belachelijk dus daar ga ik zelfs niet aan beginnen. Overigens hou ik vrij nauwkeurig statistiekjes bij van mijn sportieve inspanningen – ik ben een economist voor iets – waardoor ik maar al te goed weet hoeveel uren al op de sportteller staan dit jaar. En raad eens….

Gisteren “bewoog” ik mijn 365e uur sport van het jaar! Verdeeld over 192u lopen (1.968 km), 70 u spinnen, 48u zwemmen en dan nog krachttraining, cardiotraining en ritjes met racefiets /mountainbike. Met andere woorden: ik zou nog de rest van het jaar plat op mijn gat mogen zitten (alsof ik dat zou willen, maar goed, dat is de vraag niet), ik zou nog altijd met een gemiddelde van 1u sport per dag dubbel zo veel gedaan hebben als de gezondheidsnorm voorschrijft.  Waar is die zetel? Ik heb wel wat rust verdiend ;-)

Aantal uren per sport 2012 (tot en met eind september)

Geef een reactie