Vertical world circuit

Je hebt “gek” en “gek”. Er zijn gradaties van gek. Sommige mensen zijn een klein beetje gek, sommigen zijn schattig gek, nog anderen doen wat gek en nog anderen lijken het helemaal verloren te hebben en na een val op het hoofd nog 37 keer te zijn blijven botsen. Gek is ook subjectief. Wat gek is voor de ene, is misschien heel normaal voor de andere. Maar misschien zegt dat dan meer iets over het gekteniveau van die laatste? Zo vinden zetelatleten mensen die 5 km lopen gek. Maar deze laatste vinden marathonlopers dan weer gek. En zij vinden op hun beurt ultralopers misschien wel gek. Over voetballers zullen we het voor ‘t gemak even niet hebben. Maar goed, gek zijn we dus allemaal wel een beetje.

Dat dacht ik ook toen ik gisteren in het nieuwsblad het bericht las over de Belgische atleet Omar Bekkali, die als snelste de eindmeet bereikte in een loopwedstrijd in Vietnam. Ik dacht “die is helemaal gék”. “Wat is daar nu zo gek aan?”, hoor ik jullie denken. In elke wedstrijd bereikt toch iemand als snelste de eindmeet. Een geweldige prestatie uiteraard. Maar gék? Is het omdat het een wedstrijd in Vietnam was misschien? Nee hoor… lees maar verder…

De loopwedstrijd in kwestie was geen gewone loopwedstrijd. Het ging om één van de acht wedstrijden die deel uitmaken van de Vertical World Circuit.  Een soort van criterium als je wil, voor lopers die…. graag trappen op lopen. Jawel. De acht wedstrijden vinden plaats over de hele wereld, in wolkenkrabbers die hiervoor speciaal werden geselecteerd. Zo liepen in februari mensen geheel vrijwillig het empire state gebouw in New York op, beklommen ze in maart de tower 42 in Londen en lieten ze ook al hun kunstjes zien tijdens een “skyrun” in Berlijn. En dat ze het serieus menen, wordt al snel duidelijk op hun site. Je vindt er de officiële regels alsook de “vertical running rankings” met namen van top trappenlopers van over de hele wereld. ‘t is eens iets anders.

‘t Moet natuurlijk wel spectaculair zijn, zo in het midden van een grootstad de trappen oplopen van één van de hoogste gebouwen. Niet enkel krijg je in geweldige workout in enkele minuten tijd, bovendien kom je op plaatsen waar je anders waarschijnlijk nooit zou komen en word je aan de finish – naast blijkbaar een cheque van 1.500 USD –  met een wel héél mooie prijs beloond: een spectaculair uitzicht over de stad. Zou dat de pijn van al dat trappenlopen een beetje verzachten? Of moet je echt wel gek zijn om het te doen?

Op 30 september  – vorige zondag dus – was Vietnam aan de beurt. Maar liefst 300 in mijn ogen vrij gekke mensen stonden onderaan de Kaengnam Landmark tower te trappelen om de 1.914 treden naar de allerhoogste verdiepingen op te lopen. Het tweede hoogste gebouw in het hele circuit. Je moet er maar goesting in hebben, denk ik dan. Goesting, dat had onze Belg duidelijk wel. Hij had “maar” 10 minuten en 6 seconden nodig om de 72e verdieping te bereiken en schreef zo de overwinning op zijn naam. Zijn eerste overwinning in het circuit dit jaar. De eerste dame, de Australische Suzy Walsham, had 11 minuten en 20 seconden nodig om de trappen te bedwingen.

Door deze zege wordt Omar Bekkali ook tweede man in het tussenklassement. Wie de eindoverwinning behaalt zal pas duidelijk worden in de allerlaatste etappe, die zal plaatsvinden in Sao Paolo eind november. Maar eerst moet er nog een klein “gebouwtje” gelopen worden in Singapore ook nog.

Een beetje heel erg gek misschien. Maar tegelijkertijd wel heel erg knap, dat vertical runnen. Misschien moet ik toch wat vaker de skiberg in de Blaarmeersen ophollen en trappenlopen trainen. Want…. in mijn thuisstad Gent zijn er misschien geen wolkenkrabbers zoals in New York, toch vindt ook in Gent jaarlijks de “boekentorenrun” plaats, waar atleten de 352 trappen van de boekentoren van de Gentse Universiteit oplopen. De editie van 2012 ging denk ik niet door wegens restauratiewerken, maar wie weet, die van 2013 ….  Ik zal me wel even moeten voordoen als student, maar voor de rest komt dat dik in orde! Als vertical running een beetje gek is, dan is vertical running iets voor mij :-)

Geef een reactie