Geef je motiviatiedip geen kans. Vijf leuke tips!

Beweren dat ik elke training met een even groot enthousiasme aanvat zou een grove leugen zijn. Natuurlijk hou ik van lopen, en nog geen klein beetje. Laat daar geen twijfel over bestaan. Meestal kijk ik uren op voorhand enthousiast uit naar het moment dat ik m’n beentjes kan strekken, de opgestapelde energie eindelijk kan laten losbarsten, m’n longen kan vullen met zuurstof, de stress uit m’n lijf kan laten vloeien en m’n hoofd kan leegmaken tot een groot “niets”  (sommigen zouden nu argumenteren dat dat sowieso al zo is, maar goed, dat terzijde ;-) ).

Maar zoals elke levende ziel word ook ik soms overvallen door het gevoel liever langerekt en onderuitgezakt in de zetel te willen hangen, onder een lekker warm dekentje, met een warme chocolademelk bij de hand, kijkend naar een televisieprogramma waarbij je je hersencellen gewoon minuut per minuut voélt afbrokkelen. Zeker met de wintermaanden voor de deur, als het buiten koud en nat is én donker, moet je als loper al eens wat verder gaan zoeken om die motivatie te vinden. Dan schieten plots waslijstjes van mogelijke excuses als paddenstoelen uit de grond.  Ze zijn schaars, die momenten, maar ze zijn er. Helaas.

De tijd die je nodig hebt om excuses te verzinnen had je al 2 km gelopen!

Niets om mee in te zitten, perfect normaal, het overkomt de besten onder ons ;-) . De vraag is wat je ermee doet,  met die momenten waarop je mojo je volledig in de steek laat. Ga je effectief languit in de zetel ploffen en al het genoemde doen, om dan ‘s avonds met een enorm spijtgevoel je bed in te kruipen, wensend dat je toch wat meer karakter had gehad? Of ga je al in alle hoeken van je lichaam, in elke vezel en in elke grijze hersencel op zoek naar motivatie en doorzettingsvermogen om uiteindelijk toch te gaan lopen?

Ik geef de voorkeur aan dat laatste. En om jullie daarbij te helpen alvast volgende hardloopmotivatietips die het voor mij ontzettend goed doen:

  1. Beloof jezelf een extraatje na de training. Als je weet dat ik een getalenteerd geperfectioneerd chocoholic ben, hoef je niet lang te raden wat dat extraatje dan precies voor mij zou inhouden. Heb ik eens écht geen zin in een training, dan beloof ik mezelf een extra stukje chocolade als ik toch ga lopen. Wat denk je? Nog voor ik het woord cho-co-la-de heb uitgesproken ben ik al de deur uit. Dit truukje werkt overigens ook als je onderweg plots geen zin meer hebt om nog verder te lopen en op het punt staat een hoekje af te snijden. Dat éne extra rondje watersportbaan is dan toch wel een koekje waard zeker! Wedden dat het helpt. Geef jezelf die extra boost door van het extraatje een “extra” te maken en het iets groter te zien. Wat waren de nieuwste loopgadgets ook alweer? Toegegeven, jezelf een Garmin beloven elke keer je gaat lopen zal je financieel zwaar opbreken, maar je kan het ook bescheiden houden!
  2. Werk naar een doel toe. Week na week trainingen afwerken gaat veel vlotter wanneer je naar een duidelijk doel toewerkt. Trainen om te trainen is natuurlijk leuk, maar ik merk bij mezelf dat het veel vlotter gaat als ik bedenk dat ik binnen x aantal weken aan de start van een halve of hele marathon moet staan en daar niet als laatste de finishlijn over wil hobbelen. Kies dus een leuk doel, dat evenwel realistisch en haalbaar moet zijn want het moet nu niet bepaald stress opleveren,  en hou dat in het achterhoofd. De regen op je hoofd merk je allang niet meer!
  3. Spreek af met anderen. Nu ben ik persoonlijk een einzelgänger als het op hardlopen aankomt. Hoewel ik zeker kan genieten van een training met vrienden, vind ik het me-time aspect van lopen net één van de grootste voordelen. Mijn trainingen zijn echt “mijn” moment, waarop ik m’n gedachten de vrije loop kan laten gaan. Maar heb je met een motivatiedipje te kampen, dan kan de tussenkomst van een loopmaatje wonderen doen. Je hebt immers afgesproken en wil die andere niet teleurstellen. En dus vertrek je toch. Tegen km 2 weet je al niet meer dat je geen zin had om te vertrekken! Afspreken dus!
  4. Zoek nieuwe hardlooproutes. Niets zo saai als telkens hetzelfde trainingsrondje te moeten afwerken. Van de Watersportbaan word je sowieso al hersendood na één rondje, laat staan als je er elke week minstens 4 keer een aantal rondjes rondhost. Geen goed idee. Nieuwe looproutes maken het spannend en zorgen ervoor dat je zin hebt het onbekende terrein te gaan ontdekken. Maak gebruik van de fietsknooppunten om een route uit te stippelen. Héél handig, want niet alleen weet je op voorhand perfect hoe lang je route is, bovendien hoef je enkel een papiertje mee te nemen onderweg met de nummertjes erop van je route. Met als bijkomend voordeel dat het volgen van de pijltjes een ware zoektocht wordt, wat het extra spannend maakt.
  5. De dagelijkse motivatieboost in je mailbox: wil je het op een gouden plaatje gepresenteerd krijgen, surf dan als de razende bliksem naar de “motivation page” van Runner’s world, waar je kan intekenen op de motivatie-newsletter. Dagelijks krijg je dan, gratis en voor niks, een inspirerende quote in je mailbox gedropt die je vast en zeker tot sporten aanzet.

Allez hop! En nu gaan lopen. Waar wacht je nog op ?

Geef een reactie