Een PR of geen PR ? That’s the question

PR vreugde!

Gepuzzeld. Ik ben een gepuzzeld mens. Getroubleerd. In de war. Een prangende vraag dwaalt al een week rond in m’n achterhoofd, knaagt hier en daar en laat me met een onbeholpen gevoel achter. De boosdoener in kwestie? Een PR. Een persoonlijk record, of voor de anglicisten onder ons, een personal record. Hoe je het beestje ook noemt, het achtervolgt me, kwelt me, lacht me stiekem uit en houdt me uit mijn slaap (nu ja, niet echt ;-) ). Kortom, dringend tijd om dit probleem op te lossen. En tot wie beter dan mijn zeer geapprecieerd publiek kan ik me dan wenden? Dus hier ben ik dan met mijn prangende vraag, in de hoop dat ik op jullie expertise kan rekenen om me te helpen, waarvoor alvast mijn dank.

Grote vreugde werd mijn deel toen ik vorige week zondag na 1u41 rekenmachine spelen de finish van de halve marathon in Eindhoven behaalde en zo mijn PR op die afstand met meer dan twee minuten verbeterde. Mijn vorig PR, dat op 1:43:44 stond, en dat ik behaalde op de halve marathon Deinze-Aalter toen ik 14km lang van een forse rugwind kon genieten, vond ik al vrij scherp, en dus was deze eindtijd voor mij een hele grote reden om blij te zijn. Het is dan ook niet over dit PR dat de twijfel bestaat, maar wel…. Tijdens mijn halve marathon in Eindhoven liep ik de 15km in 1u06 (ongeveer) en de 20km in 1u34. Mijn persoonlijke records op deze beide afstanden liggen een pak hoger, namelijk 1u12 voor de 15km en 1u39 voor de 20km. Moet ik nu deze Eindhovense “tussentijden” als PR rekenen of niet?

Enerzijds denk ik natuurlijk van wel. Het oogt natuurlijk leuk om met enige trots je PR met enkele minuten te kunnen aanpassen. Bovendien heb ik die tijden ook effectief écht gelopen. Geen foefelarij. Geen gezeur. Ik kan geen 1u41 op de halve marathon lopen als ik 1u39 zou hebben gedaan over de 20km. Dus dat PR, dat is er eigenlijk wel.  Anderzijds…. de wedstrijd in kwestie betrof een halve marathon. Dat was de afstand waar het om ging. Niet de 10km, de 15km of de 20km. Nee, de halve marathon. Is het dan wel correct om na zo’n wedstrijd ook je persoonlijke besttijden van andere afstanden aan te passen?

Ik weet het niet. Helpen jullie me verder?

Geef een reactie