World Soundtrack Awards & Concert

Eventjes tijd voor iets anders. Een cultureel berichtje. Een muzikale wind op deze sportieve blog. De boog kan immers niet altijd gespannen zijn en geloof het of niet, zo tussen al die trainingen door staan er hier ook nog vele andere activiteiten op het programma. Een goed gevulde agenda, niet alleen professioneel, maar zeker ook sociaal, zorgt ervoor dat we ons zeker niet vervelen. Zo ook niet gisterenavond. We werden immers door mijn baas, de vicerector van Universiteit Gent, uitgenodigd op de World Soundtrack Awards & Concert, een evenement in het kader van het Gentse filmfestival dat momenteel volop aan de gang is. Aangezien UGent medesponsor is van het evenement betekent dit niet alleen het concert mogen meemaken, maar ook op VIP plaatsjes zitten (tussen de filmregisseurs) en achteraf mogen genieten van een gezellige receptie. Wie zegt daar nu nee tegen? Wij alvast niet!

Het concept? Het Brussels Filharmonisch orkest brengt, onder leiding van Dirk Brossé, allerlei gekende filmmuziek. Tegelijkertijd worden op groot scherm allerlei fragmentjes uit de betref-fende film geprojecteerd. Subliem. Indrukwekkend. Zeker omdat ik, als ik naar de film ga, vaak de muziek wel “gehoord” heb maar er eigenlijk nooit veel aandacht aan besteed. Op deze manier dus wel, en het laat je toe de film helemaal anders te bekijken en de muziek echt tot je te laten doordringen. Vaak met kippevelmomenten tot gevolg.

Maar het is meer dan dat, meer dan gewoon “een concert”. Tegelijkertijd vindt ook de “world soundtrack awards” plaats, de oscaruitreiking voor de filmmuziek zeg maar. Geheel in Hollywoodstijl worden in verschillende categorieën kanshebbers genomeerd, en uiteindelijk mag er ééntje met de prijs gaan lopen. De meeste regisseurs zijn ook daadwerkelijk aanwezig in de zaal en maken dan natuurlijk ook tijd voor een speechke en de bijhorende show. Een ideaal recept voor een bijzonder entertainende avond.

Hans Zimmer

Vorig jaar mochten we er al bij zijn en toen waren we gelukkige getuigen van een kwartier durend live optreden van Hans Zimmer, een Duitse filmmuziekcomponist, die we o.a. zouden moeten kennen van The Lion King, Gladiator of The Last Samurai. Niet? Geeft niet, ik moet toegeven dat ik tot vorig jaar ook nooit van Hans Zimmer had gehoord.  Zimmer bracht ons geheel eigenhandig op een gigantische installatie met allemaal knopjes (Maarten werd er gelijk helemaal wild van) stukjes uit de soundtrack van zijn nieuwste film “Inception”. Nu had ik noch de film gezien, noch de muziek gehoord, maar ik was danig onder de indruk en heb nog dagenlang nagenoten van de voorstelling.

Op de affiche dit jaar? Niemand minder dan de Amerikaanse componist James Newton Howard, gekend van o.a. The Hunger Games, King Kong, The Green Lantern of the Sixth Sense, die al 8 keer werd genomineerd voor de Oscars. In 2009 won hij samen met Hans Zimmer een grammy award voor “The Dark Knight” en In 2008 werd hij op de World Soundtrack Awards uitgeroepen tot ‘Film Composer of the Year’ voor zijn muziek voor Charlie Wilson’s War, Michael Clayton en I Am Legend. Howard heeft al meer dan 100 tracks op zijn naam staan. Indrukwekkend dus. Maar ook de Italiaanse componist Pino Donaggio was van de partij en uit eigen land kwamen Veerle Baetens en Johan Heldenberg de muziek uit hun nieuwe prent “Broken Circle Breakdown” voorstellen. Indrukwekkende affiche dus, en het zal dan ook niet verbazend dat we stonden te trappelen om richting het Gentse kuipke, de plaats van het gebeuren, te trekken.

Onze verwachtingen werden meer dan ingelost. De eerste helft bestond uit de prijsuitreiking van de awards, waarbij zowel nieuwkomers als lifetime achievers in de bloemetjes werden gezet, o.a. een duidelijk geëmotioneerde Brian Byrne.  Donaggio verklaarde speciaal naar Gent te zijn gekomen omdat ie 30 jaar geleden enkel speeches kreeg en geen award, dat kwam hij nu rechtzetten ;-) Na de pauze werden we getrakteerd op een reis door de tijd aan de hand van het werk van James Howard, waarbij het orkest muziek speelde uit zowel King kong, enkele disney films, maar ook the Hunger Games of The Sixth Sense. Adembenemend. Dat vond ook Howard zelf die duidelijk aangedaan was door het geheel. Nadien konden we nog genieten van een gezellige receptie met hapjes en drankjes en goed gezelschap. Meer moet dat niet zijn!

Super avond dus, echt van genoten! En dat gaan we ook doen van de Schelde- en polderjogging deze namiddag in Dendermonde. Vanavond verslag van deze halve marathon!

Geef een reactie