Een vroeg kerstcadeautje voor Maarten

Het is elk jaar hetzelfde liedje. Ongeveer vanaf eind oktober, begin november begint de eindejaarsstress op te borrelen. Her en der zie je in etalages al kerstballen of sterren verschijnen, hoewel de sint met zijn zwarte piet eigenlijk nog moet passeren, maar dat is een detail. Sommige winkels verkopen al kerstkaartjes en ik hoorde zelfs al een kerstliedje op de radio. Je méént het! Vanaf dat moment is het zweten: welke cadeautjes moet ik kopen? Wat ga ik aan X geven? En wat aan persoon Y? En hoeveel gaat dat allemaal kosten?  Het resultaat is een heen-en-weer-geloop, een gepluimde bankrekening en een hoop gestresseerde mensen rond de anders zo gezellige kersttafel. Want ja, daar gaat kerst toch eigenlijk om hé, om de gezelligheid?  Onszelf een beetje ontziend, kopen Maarten en ik al jaren geen kerstcadeau meer voor elkaar. Gewoon omdat het allemaal wel een beetje veel wordt op den duur. Té veel. En omdat we sowieso al niet echt “kerstmensen” zijn en die hele periode vooral commercieel opgefokt gedoe vinden waar vooral de winkeliers rijk van worden. Ondergetekende telt altijd met groot verlangen af naar 2 januari, het moment waarop alles weer normaal wordt. Of wat je ook normaal wil noemen ;-) .  Maar goed, ik wijk af. Het punt is: géén kerstcadeautjes voor elkaar…..

Julie in haar nopjes in de sneeuw!

Of toch geen traditionele kerstcadeautjes ;-) . Het beste cadeau dat we elkaar gegeven hebben was de voorbije jaren de beslissing om in de week tussen kerst en nieuw samen op reis te gaan. Gewoon, gezellig ertussenuit met ons tweetjes, weg van alle drukte. Vorig jaar gingen we skiën in de Franse Alpen. Dat onze terugkeer door lawines in het gedrang kwam is een klein, maar pittig detail. Dat ik door een ietwat overmoedige sprong in de mist gevolgd door een bijzonder onzachte landing mijn schouder kneusde zijn we ook allang vergeten. Dat het zo berekoud was dat ik ‘s avonds mijn tenen gedurende twee uur niet kon voelen een vervelende bijkomstig-heid. Het was gewoon een super vakantie!  Dat we dus ook dit jaar op reis zouden gaan was bijna vanzelfsprekend. Het wordt een weekje aan de Zuid-Engelse kust deze keer, in Brighton. Een weekje van rust, zee en lange strandwandelingen en bovendien, bij wijze van kerst-cadeautje aan mezelf, de Portsmouth Coastal Waterline Marathon op 23/12!  Ideaal!

“Julie een cadeautje voor zichzelf? Dat wil ik ook”, moet Maarten dan gedacht hebben. Nu de lessen start-to-run met Evy vlot opschieten en hij de smaak van het lopen te pakken heeft, kriebelt het bij hem ook om eens aan de start te staan van een wedstrijdje. Om zo’n race eens mee te maken als loper in plaats van als supporter. Het plezier waarmee Greet onlangs haar eerste 5km  voltooide doet dit verlangen alleen nog maar toenemen. Als alles goed verloopt en Evy haar werk naar behoren doet ;-) , zou Maarten tegen midden december 5 km aan één stuk door moeten kunnen lopen. Een ideale timing dus voor een kerstcadeautje!

En dus gingen we op zoek naar een leuk evenement. Een evenement met een bijzondere sfeer. Een evenement met een afwisselend en aangenaam parcours waarop je bijna vergeet dat je aan het lopen bent. Een evenement met een groot deelnemersveld waardoor je als start-to-runner niet per definitie helemaal als laatste over de finish moet komen. Een evenement dat die “eerste keer” bijzonder moet maken ;-) . En dan moet het ook nog eens precies 5km lang zijn én plaatsvinden ergens midden december. Ik weet het, niet weinig eisen waaraan de wedstrijd moet voldoen, maar blijkbaar niet onmogelijk veel want…. we hebben er eentje gevonden!

Jawel dames en heren, op vrijdagavond 14 december 2012 zal Maarten zijn allereerste 5km wedstrijd meelopen in…. Brugge! Die avond wordt in de West-Vlaamse hoofdstad met haar reien en bruggetjes een kerstloop georganiseerd. Keuze uit 5km of 10km met start en finish op de pittoreske markt. De organisatie belooft een feestelijk parcours door de verlichte binnenstad. Met de finish vlakbij de kerstmarkt en de schaatspiste kom je onmiddellijk in feeststemming, toch? En om het plaatje compleet te maken gaat de opbrengst van de wedstrijd naar het goede doel (deels SOS Kinderdorpen en deels hotelschool Spermali van Brugge). Waar wacht je dan nog op? Wij zijn alvast ingeschreven.

Het mooiste kerstcadeau dat Maarten me ooit kon geven? Samen een wedstrijd lopen!

Sfeerbeeld uit de kerstloop 2011

Geef een reactie