New York City Marathon in 1000 stukjes

De New York City Marathon …. in duizend stukjes. Het is eens iets anders. Gelet op de recent afgelaste New York City Marathon, te danken aan orkaan Sandy, zou je al eens kunnen denken dat dit een wel bijzonder wrede manier van me is om nog eens zout in de wonde te strooien bij al die lopers die op het laatste nippertje hun marathonplannen in rook zagen opgaan. Beste lezers, zo gemeen ben ik écht niet. Nee, de stukjes waarnaar in de titel wordt verwezen hebben niets te maken met de brokken die Sandy achterliet in de Amerikaanse metropool, dan wel met de stukjes die, indien op de juiste manier samen gelegd, één mooie tekening vormen. Ofwel: puzzelstukjes!

New York City Marathon in 1000 stukjes :-)

“Huh, gaat ze het hier nu over puzzelstukjes hebben?”, hoor ik je vragen. Jawel, dat ga ik wel zeker doen. Naast hardlopen, spinnen, lezen, dwarsfluit spelen en nog zo veel meer is puzzelen namelijk ook één van mijn hobby’s. Ik puzzel graag. Meer nog, ik ben er weg van. Geen kleine puzzels, maar grote. Hele grote. Hoe meer stukjes, hoe groter de lol. Van een exemplaar met 3000 of  5000 stukjes kan ik helemaal wild worden. En die wordt dan ook meestal nog binnen de week gelegd.  Niets zo leuk dan zoeken in de doos naar stukjes van eenzelfde kleur, eerst de rand leggen en dan beetje bij beetje vlakken opvullen. Heerlijk mindless puzzelwerk, perfect om het koppeke leeg te maken, ik kan het iedereen aanraden.

Nu ben ik  - het zal je ondertussen niet verbazen – vrij kieskeurig wat m’n puzzels betreft. Héél kieskeurig eigenlijk. Ik maak immers enkel deze van de Nederlandse tekenaar Jan Van Haasteren. Een zalige kunstenaar, wiens tekeningen stuk voor stuk meesterwerkjes zijn. Of het thema nu “de luchthaven”, “het fitnesscentrum”, “het ziekenhuis” of “het circus” is, telkens opnieuw weet Van Haasteren op een sublieme manier alle facetten van het thema in kwestie op ludieke wijze weer te geven. En hij geeft ook zekerheden mee, die Jan Van Haasteren. Zo bevat elke puzzel steevast een haai, handjes die overal verschijnen, een boef of een sinterklaas of een scoutsgroep én een figuurtje dat zichzelf moet voorstellen. De zoektocht naar die elementen alleen al, zorgt telkens voor bijzonder veel plezier.

Ondertussen telt m’n verzameling Jan Van Haasteren puzzels meer dan 50 exemplaren, die ik koester en vertroetel. Ik maak ze, breek ze af en maak ze dan opnieuw. En opnieuw. En opnieuw. Zo ook dit exemplaar, een “kleintje” van 1.000 stukjes van de New York City Marathon. Duidelijk één van de oudere werkjes van Van Haasteren aangezien de 2 torens er nog op staan (ja, ik verzamel deze puzzels al ruim 20 jaar). Aangezien de échte New York City Marathon zondag geannuleerd werd, kan deze gepuzzelde versie misschien enig soelaas brengen? En indien niet: het puzzelen is in ieder geval héél plezant! Ik kan het iedereen aanraden!

Hieronder nog een ander exemplaartje dat ik recent heb gemaakt.

“De boerderij” – 3000 stukskes

Geef een reactie