Zo gezegd…. zo gelopen?

bron: www.nozzman.nl

Dat lopen één van m’n passies is hoef ik jullie niet meer te vertellen. Dat ik ook helemaal wild kan worden van leuke woordspelingen of grappige zinsconstructies is, hoewel waarschijnlijk niet verrassend, misschien wél een nieuw gegeven. Jawel, ondergetekende kreeg van haar ouders – beiden taalfanaten – de liefde voor taal met de paplepel mee en is daar nooit meer van afgeraakt. Niet dat we dat zouden willen, begrijp me niet verkeerd. Taal is net ontzettend leuk en biedt  oneindig veel mogelijkheden om uit te drukken wat je wil zeggen. Puzzelen en sleutelen aan zinnen door via het gebruik van bepaalde worden de nuances en nadrukken net daar te leggen waar je ze wil. Geweldig vind ik dat.Mijn liefde voor lopen deel ik al bijna dagelijks met jullie. Tijd dus om jullie ook een beetje deel te maken van mijn liefde voor taal. Maar ik zal het jullie makkelijk maken door toch het verband met lopen te behouden. Wat ik voor jullie vandaag in petto heb? Een bloemlezing van spreekwoorden die met lopen te maken hebben. Toen het idee om hierover te bloggen in me opkwam vreesde ik met een bijzonder kort en te bekend lijstje te eindigen. Tot mijn grote verbazing ontdekte ik meer spreekwoorden dan ik ooit gedacht had, en er zitten best wel een paar leuke tussen. Dus lees en onthou….je weet nooit wanneer je er eentje zal kunnen gebruiken….

 1. Te hard van stapel lopen : te snel aan iets beginnen, zonder de nodige voorbereiding en overleg waardoor je dan later meestal op je stappen moet terugkomen.
 2. Zich als een lopend vuurtje verspreiden : dit is een uitdrukking die gebruikt wordt wanneer een nieuwtje heel snel wordt doorverteld en de ronde doet.
 3. Er kan geen luis over zijn lever lopen : dit wordt gezegd over iemand die zich over het minste en geringste ontzettend kan opwinden, iemand die van een muis een olifant maakt en voor wie de kleinste tegenslag gelijk staat met een gigantische volksramp. Komt in de buurt van de uitdrukking inzake de kleine potjes (zie 16).
 4. Naast zijn/haar schoenen lopen : iemand die zichzelf heel erg geweldig vindt, die zichzelf in het centrum van alle activiteiten plaatst en durft denken dat de evenaar door zijn/haar gat loopt, loopt naast zijn schoenen.
 5. Gods water over gods akker laten lopen : de dingen op zijn beloop laten. Of nog: je stond erbij en je keer ernaar.
 6. In het honderd lopen : helemaal verkeerd lopen, niet zoals gepland.  Er zijn ook mensen die met opzet enige chaos willen veroorzaken, van die mensen wordt wel gezegd dat ze het in de gorten laten lopen. Het resultaat is hetzelfde: een soep!
 7. In het gareel lopen : Duidt op een volgzaam gedrag, waarbij je net zo handelt als alle anderen. Wordt ook wel gebruikt wanneer mensen dezelfde mening delen, dan lopen zij ook in hetzelfde gareel.
 8. In de rosmolen / tredmolen lopen : Dit zegt men wanneer iemand in een dagelijkse routine, sleur beland is en telkens hetzelfde doet volgens eenzelfde schema. Wordt vaak in verband gebracht met repetitief, geestdodende werkjes. Kan ook betekenen dat je weinig afwisseling in je leven hebt.
 9. Een blauwtje lopen: een spreekwoord dat gebruik wordt in verband met relaties. Als je afgewezen wordt door iemand anders heb je een blauwtje gelopen. Letterlijk heb je een mentale blauwe plek ten gevolge van een afwijzing. De term ‘blauwtje’ is namelijk afgeleid van een oud spreekwoord: “Een blauwe scheen lopen”, wat zoveel betekende als dat je iets overkwam wat je niet zo leuk vond.
 10. in de papieren lopen :  uitdrukking die gebruikt wordt om aan te duiden dat de kosten van een bepaald project  of een bepaalde zaak behoorlijk hoog beginnen oplopen. Hé, dat is nog een uitdrukking ;-)
 11. Met een bord voor de kop lopen: iemand die met een bord voor de kop loopt staat niet open voor andermans ideeën of zienswijzen en trekt zich ook niets van andere mensen aan. Wordt gezegd van een persoon die zich niet kan inleven in omstandigheden en enkel oog heeft voor zijn eigen situatie.
 12. twistzieke honden lopen met gescheurde oren :  dit spreekwoord was nieuw voor me en vind ik eigenlijk wel een hele leuke. Het betekent dat als je met iedereen ruzie zoekt, je daar uiteindelijk de gevolgen van zal  ondervinden.
 13. door de spitsroeden lopen : scherp bekritiseerd worden. Het spreekwoord verwijst eigenlijk naar het afleggen van een heikel parcours en dat heeft alles te maken met het feit dat door spitsroeden lopen een militaire straf was in de 19e eeuw. De veroordeelde diende een parcours af te leggen tussen twee rijen manschappen die de soldaat daarbij met een spitsroede slagen op de ontblote rug toebrachten.
 14. het lopen is voor de zotten niet gemaakt : als gevaar dreigt kan je beter vluchten in plaats van de held uit te hangen.
 15. onder de haag lopen: een spreekwoord uiteraard nooit van toepassing op mezelf, de ijverige brave studente (ahum…). Dit wordt immers gebruikt voor scholieren die van school spijbelen, iets wat ik natuurlijk noooooit heb gedaan ;-) . Echt niet (mama leest mee, sorry, dus de straffe verhalen zijn voor een andere keer).
 16. Kleine potjes lopen gauw over: een spreekwoord dat betrekking heeft op kleingeestige mensen, die niet veel kunnen hebben en dus snel explosief en buiten proportie reageren. “Hij heeft een kort lontje” is hier een valabel alternatief, zij het minder leuk natuurlijk, want het gaat niet over lopen ;-) .
 17. De kantjes ervan af lopen. Aaah de verleiding is groot om hier een paar voorbeelden uit de werkelijkheid mee te geven, maar ik zal het uit beleefdheid maar niet toen. Toch zijn ze niet ontalrijk, de mensen die de kantjes ervan af lopen, of die, met andere woorden, het niet zo nauw nemen met regels en voorschriften en vooral doen wat hen zelf past.
 18. Iemand tegen het lijf lopen. Deze moet je uiteraard niet al te letterlijk nemen. De uitdrukking heeft niets te maken met mogelijke fysieke botsingen met je medemens maar duidt gewoon op het feit wanneer je iemand die je kent onverwacht tegenkomt, zonder dat dit afgesproken was.

En, iets bijgeleerd? Of kennen jullie er nog om aan het lijstje toe te voegen? Laat maar komen!

Geef een reactie