Mijn favorieten onder de 86 gelopen wedstrijden

Out-of-InspirationZal ik jullie eens iets verklappen? Een geheimpje toevertrouwen? Maar sssst…. niet verder vertellen he, gewoon tussen ons. Goed? Kijk, het zit zo: het valt niet altijd mee om elke dag een onderwerp te vinden om een blogpost over te schrijven. Soms heb ik geluk en zorgt een volle agenda of een leuke gebeurtenis onverwachts voor inspiratie. Gelukkig bestaan er ook nog altijd de vele cartoontjes die met hardlopen te maken hebben om me af en toe een dagje adempauze te geven. Maar soms…. soms laat m’n inspiratie me helemaal in de steek. Zoals vandaag. En dan zit je met zicht op de Britse kust naar buiten te staren in de hoop dat er een briljante ingeving op bezoek komt. Dat blijkt dus helaas niet zo te zijn. En dus gaan we de inspiratie maar zelf moeten zoeken. Gelukkig heb je dan collega-bloggers die een bron van inspiratie kunnen zijn. En deze keer ga ik dan maar spieken bij Peter, die onlangs een blog postte over zijn 10 favoriete wedstrijden uit de 200 wedstrijden die hij liep. Geweldig concept. En een bruikbaar concept, want Peter liep niet dezelfde wedstrijden, en onze voorkeuren verschillen ook en dus…. kan ik jullie vandaag verblijden met een blogpostje over mijn tien favoriete wedstrijden. Danku Peter!

Nu heb ik nog lang niet zoveel wedstrijden gelopen als Peter. M’n logboek vertelde me net dat ik sinds mei 2006, toen ik m’n allereerste wedstrijd liep (de 10km stadsloop van Gent), toch al 86 wedstrijden heb gelopen. Toch goed voor ongeveer een gemiddelde van 12 per jaar of ééntje per maand. Niet slecht. Sommige wedstrijden liep ik meerdere keren, zoals de Zwinsteden halve Marathon in Sluis of de Marathon van Rijkevorsel. Aan elke wedstrijd hangt een verhaal vast, leuke of minder leuke herinneringen en goede of minder goede prestaties.  Maar slechts een aantal springen er écht bovenuit. En dus hieronder mijn top 10 van favoriete wedstrijden, in willekeurige volgorde:

 1. ploeteren in het zand

  ploeteren in het zand

  Halve marathon Egmond aan Zee - Nederland  (januari 2007 en 2009). Een unieke halve marathon aan de Nederlandse kust, traditioneel gehouden de tweede zondag van januari en dus meestal in barslechte omstandigheden. Het parcours? Simpel: 10 km op het strand heen en dan 10km door de duinen terug. Loodzwaar. De laatste km richting finish leg je dan af op de “bloedweg”, heel toepasselijk zo genoemd. Afzien. Maar tegelijkertijd enorm genieten. Eén van de weinige wedstrijden waar je je écht één voelt met je omgeving, waar het ruisen van de zee je inspireert om door te lopen. De warme thee aan de bevoorradingsposten is ook de max. Een aanrader!

 2. Marathon van Asuncion, Paraguay (augustus 2010). De eerste marathon ooit in Paraguay georganiseerd ter ere van de 200e verjaardag van het land, en ik kon erbij zijn. Toevallig, omdat ik net dan in Paraguay was om vrijwilligerswerk te doen met straatkinderen. Geen marathon die je moet doen omwille van het parcours, laat staan de organisatie. Maar een marathon die ik nooit zal vergeten. Niet alleen omdat ik er m’n PR op de marathon liep of omdat ik eerste dame werd en 250 USD won. Maar omwille van de omstandigheden. De lessen in nederigheid die ik daar heb geleerd. Omdat ik vier dagen voor de marathon nog in het ziekenhuis lag en toch ben gaan lopen. Omdat aan de finish mijn kindjes stonden te wachten, niet om me te feliciteren, wel om te bedelen naar het zakje met eten en drank dat we aan de finish kregen…. kippenvel!paraguey
 3. Bouillonante (april 2009). Indrukwekkend. Adembenemend. Een must voor elke trailloper. Het werd m’n allereerste trailwedstrijd ooit en ik wist niét waar ik aan begon. Nog nooit zag ik zoveel mensen in bomen hangen. Nog nooit heb ik zoveel meters op m’n buik naar beneden geslierd in de modder. Nog nooit heb ik zo genoten. Ik deed meer dan 4u over 25 kilometer, maar het had gerust dubbel zo lang mogen duren! De max! Op het lijstje voor de unieke ervaring. De start wordt gegeven in het kasteel….. adembenemend.
 4. Trail ‘t is voor niks 30 km - Nederland (november 2009, 2010 en 2012). Een trailrun met een verhaal, om het levenswerk van een inmiddels overleden man verder te zetten. Mooi. Een trailrun die helemaal gratis elk jaar eind november wordt georganiseerd. Een super mooi parcours. Een super gezellige sfeer. Geweldige vrijwilligers langs de baan. De mottige broodjes kroket na de loop neem je er met plezier bij. Elk jaar weer een vaste stek in de agenda, een ontmoetingsmoment met vele Belgische en Nederlanders loopvrienden. Niet te missen. Op het lijstje omwille van het prachtige parcours, het verhaal erachter en de afspraak met vrienden.

  Prachtige omgeving in Geldrop!

  Prachtige omgeving in Geldrop!

 5. Halve marathon Deinze – Bellem (november 2008, 2009, 2010 en 2012). Jullie zien het aan het aantal deelnames: een blijver op de loopagenda, en met recht en rede. Niet dat het parcours zo boeiend is, je gaat met de bus van Bellem naar Deinze en loopt dan het hele roteind langs het water terug, meestal nog met tegenwind in je gezicht. Leuk is anders. Waarom jezelf dat elk jaar aandoen? Simpel. Een prima organisatie van een prima loopclub. Véél bekenden die meedoen en een supergoede sfeer die er al van op de bus in zit (zegt het woord “jeneverbus” jullie iets?). Soms hebben ze seingevers die wat wild met bordjes zwaaien, maar dat neem je er maar bij. En op het einde van de rit krijg je altijd 1kg vol-au-vent mee naar huis. Je zou voor minder lopen!
 6. berlinMarathon Berlijn – Duitsland (september 2011). Een stadsmarathon. Een grote stadsmarathon. Veel volk. Goed georganiseerd. Snel parcours. Een mooie parcours ook, langs alle fijne plekjes in een stad die gewoon indrukwekkend is. Gecombineerd met een bezoekje aan onze vrienden Mathias en Truus die in Berlijn wonen. Een leuke stadsmarathon, vergelijkbaar met Parijs of Keulen of Dublin. In mijn lijstje echter omwille van de emotionele connotatie. De laatste sms die ik van m’n vader ontving voor hij stierf was om me geluk te wensen met deze marathon van Berlijn. Hij was er in gedachten élke meter van de marathon bij en overleed uiteindelijk 3 weken later…. Vreugde en verdriet lagen zelden zo dicht bij elkaar.
 7. Vorig jaar hadden ze precies betere condities!

  Vorig jaar hadden ze precies betere condities!

  Marathon Portsmouth - Engeland (december 2012). Nog geen week geleden werd deze marathon gelopen en toch behoort ie al tot de favorieten, je moet het maar doen. Een subliem georganiseerde marathon in een prachtig decours. De kerstsfeer geeft die extra finishing touch en de jelly beans en chocolade aan de bevoorradingsposten zijn toch voor mij een doorslaggevend element. Loodzwaar. Niet voor watjes. MAar in ruil krijg je een prachtige marathon cadeau en een hoog “stoerheidsgehalte”. In het lijstje omwille van de moeilijkheidsgraad en het adembenemend parcours.

 8. 500 meter van de finish!

  500 meter van de finish!

  Dodentocht (augustus 2012). Na een mislukte editie in 2008 waar ik de strijd na 71km moest staken wegens een koppige achillespees werd deze dodentocht dit jaar eindelijk tot een goed einde gebracht. Een unieke ervaring. Met grote angst en twijfel aan de start staan. Lopen van bevoorradingspost naar bevoorradingspost, bang afwachtend wanneer het lichaam de brui eraan gaat geven. De nacht zien vallen. In het donker, bijna op de tast verder lopen. Volledige stilte om je heen. Enkele uren later de wereld horen, voelen en zien ontwaken en merken dat je alweer 40 km gevorderd ben. Je benen zeuren. Je bent moe. En toch zet je door. Een opmerkelijke tocht waarbij je vooral jezelf tegenkomt. Grenzen verlegt. Nét dat beetje verder gaat. Niet iets om elk jaar te doen, maar een hele belevenis. Op het lijstje omwille van de revanche op 2008 en de doorzetting die ik heb gegeven de laatste 25km. Jullie willen niet weten wat ik allemaal tegen mezelf heb verteld ;-)

 9. Halve marathon Eindhoven - Nederland (oktober 2006, 2007, 2009 en 2012). De halve van Eindhoven is met stip de meest gezellige en goed georganiseerde halve marathon die ik ken. Een snel parcours, duidelijk aangeduid en langs de zijlijnen massa’s supporters die je letterlijk naar de finish schreeuwen. In Stratumseind kan je als loper bijna nauwelijks tussen de feestende supporters door. Pure ambiance. In dit lijstje omwille van de sfeer, omdat ik er m’n PR brak dit jaar maar vooral omwille van de actie die we met een hele hoop bloggers gedaan hebben in 2007, waarmee we met de halve en hele marathon in totaal 11.000 euro hebben ingezameld voor Make a Wish! Iets waar ik tot op de dag van vandaag nog altijd trots ben!

  Overhandiging cheque aan Make a Wish

  Overhandiging cheque aan Make a Wish

 10. Stadsloop Gent (mei 2006, 2008, 2010, 2011 en 2012). Als geboren en getogen Gentenaar, als Gentenaar in hart en nieren kan je niet anders dan deze stadsloop in je hart sluiten. Een moeilijke, een kuitenbijter, maar wel eentje die alle mooie plekjes van de stad aandoet en dat in de typische gemoedelijke Gentse sfeer. Op het lijstje omdat ik Gentenaar ben en omdat de editie van 2006 m’n allereerste wedstrijd ooit was. Die vergeet je nooit.

Er zijn uiteraard nog veel mooie wedstrijden. Zo houd ik mooie herinneringen over aan de 6-urenloop van Aalter en staat de 20km van Brussel – ondanks de drukte – ook met stip in m’n agenda genoteerd. Maar deze 10 springen er, soms om persoonlijke emotionele redenen, duidelijk bovenuit.

Aan de andere kant zijn er ook wedstrijden waar ze me nooit meer terug zullen zien, zoals de kerstloop in Brugge (veel te druk en te smalle straatjes), de 10 miles in Antwerpen (slechte organisatie) of de Ecotrail in Brussel (wel heel leuk, maar weinig trail).

En jullie, hebben jullie een favoriet die er tussenuit springt die jullie kunnen aanbevelen? Ik hoor het graag! 

Geef een reactie