Stressen

zweedsStress ten huize Julie & Maarten. Of toch tenminste bij het Julie-gedeelte. Volgende week maandag wordt immers mijn kennis van het Zweeds op de proef gesteld en worden we op de rooster gelegd over alles wat we sinds september hebben geleerd.  Examen dus. Wie dacht dat een eerste jaar van gelijk welke taal wel “vlotjes” en “zachtjes” begon…. denk opnieuw. Niet zo bij Zweeds. Onze wel zeer enthousiaste juf Griet wist er geheel ongemerkt op drie maanden tijd toch aardig wat leerstof door te stampen, met als resultaat nu een Zweedse plofkop op m’n hoofd en complete chaos in m’n hersenen, of moet ik zeggen “en soppa”, een soep dus?

Maar goed, we hebben dus best al veel geleerd. Alle persoonlijke voornaamwoorden de werkwoorden in de tegenwoordige tijd. We kunnen alle woordjes al in het meervoud zetten, al krijg ik van die “pluralis” soms eerder de pleurus, maar goed, dat is bijzaak. Tellen tot honderd lukt probleemloos (ahum) en de klok lezen kunnen we ook al. We kennen heel wat beroepen en plaatsen waar mensen werken en tot nu toe het leukste van allemaal: de kamers van het huis benoemen en de meubels. Dan krijg je zo van die leuke oefeningen à la “de kast staat naast het bed” en “de stoelen staan rond de tafel”, zinnetjes die je moet maken om een foto te beschrijven. Toen ik echter op de foto een paard bijtekende in de gang en mooi in het Zweeds zei “det står en häst i korridoren” brak helaas geen spontaan polonaise festijn uit in de klas ;-) Flauw!  Op culinair gebied blijft het voorlopig flauw, ik kan enkel een appel (ett äpple), een peer (ett päron) of yoghurt (filmjölk) bestellen op restaurant. Schrik hebben dat we gaan verdikken in Zweden hoeven we dus niet te doen ;-) . Maar jullie zien, stof genoeg om te studeren, en daar heb ik al veel tijd in gestoken. Tijdens onze reis naar Engeland braafjes elke dag 1 à 2 uur en zondagnamiddag alles herhaald.

Maar netjes alles studeren wat we hebben gezien zal niet voldoende wezen. Toetje op de examentaart is immers en dictee en een luisteroefening. Een dictéé? Serieus! Die Zweden zetten op alle mogelijke en onmogelijke klinkers streepjes en bolletjes, waardoor je blad al snel meer weg heeft van een calligrafisch slagveld dan een literaire tekst. Dat kan je dus niet menen! En een luisteroefening! Echt waar? Ooit al eens geprobeerd wijs te geraken uit het gebrabbel op zo’n wat ze noemen “educatieve CD”? Het zou zowel Arabisch of Chinees kunnen zijn als Zweeds.  Een nationale ramp ja, dat wordt het.

manniskorGelukkig kan ik een wel beetje oefenen. Zo kregen we van de lerares een hele bundel herhalings-oefeningen die ik maak en die Maarten met plezier verbetert. Dan neemt hij hoopvol en glunderend de rode pen in de hand, gretig klaar om streepjes te trekken (o wat een leedvermaak, zou dat echte liefde zijn? ;-) ). Gelukkig voor mij blijkt hij daar niet veel kans voor te krijgen, van de oefeningen had ik 84/85 juist. Er is dus nog een sprankeltje hoop dat we het dictee en de luisteroefening  daarmee kunnen compenseren. En ondertussen blijven we oefenen door elke avond naar een aflevering van “Real Humans – in het Zweeds “äkta människor” te kijken. Een Zweedse reeks hier verkrijgbaar op DVD over robots die een belangrijke plaats in het dagelijks leven hebben verworven. Hoewel het thema me niet onmiddellijk aansprak ben ik helemaal aan de reeks verknocht. Inhoudelijk dik ok én…. die robots spreken perfect Zweeds op kinderniveau, dus eindelijk verstaan we ook nog eens wat ;-)

Maar goed, stress of geen stress, uiteindelijk kan ik het belangrijkste al zeggen in het Zweeds hé: “jag älskar att springa“….. Ik hou van lopen :-)  Al de rest is bijkomstig, toch? Dus laat dat examen maar komen.

Duimen jullie volgende week? Tack så mycket!

Geef een reactie