Trailrunner

trailWijsheid komt met de jaren“, hoor je wel vaker zeggen. Vroeger, toen ik nog jong en onschuldig was (ahum), was dat meestal het moment om eens goed met m’n ogen te rollen en er het mijne van te denken. Naarmate ik zelf ouder word daarentegen, begint het besef zo wel te komen dat er toch meer waarheid schuilt in die ene zin dan ik als jongeling ooit had kunnen vermoeden. Geen paniek, het is niet mijn bedoeling om de rest van deze blogpost te vullen met een uitgebreid overzicht van de geweldige levenswijsheden die ik ondertussen allemaal heb ontdekt. Zeker niet. Waar ik het wél over wil hebben is over de meest recente wijsheid die m’n beperkte hersenpan is binnengedrongen, namelijk dat Apple – OSX veel gebruiks-vriendelijker is dan alle andere mogelijke computers die op Windows draaien. Echt waar.

Mijn eerste pasjes in de digitale wereld zette ik toen ik begon te studeren als student aan de universiteit. We spreken dan van anno 1997, in computertermen ook wel “de oertijd” genoemd.  Zoals iedereen gebeurde dat op een Dell of soortgelijke bak, die op Windows draaide. Geen kwaad woord over Windows, zeker niet. Jarenlang heb ik met alle plezier met dat besturings-systeem gewerkt. Dat tot grote ergernis van Maarten, die zich al vrij snel tot de Apple-fana-tiekelingen bekeerde en met hand en tand me probeerde de voordelen van Apple duidelijk te maken. Daar had deze steenbok natuurlijk geen oren naar en deze bleef koppig vasthouden aan haar windows pc-ke, ook al werd ze horendol van de frequente updates die op de meest ongepaste momenten automatisch plaatsvonden, de nog meer frequente crashes en alle mogelijke problemen in het cyberspectrum die zich kunnen voordoen en zich, conform de wet van Murphy, ook effectief voordeden. En toch…. ik moest géén Apple hebben. Echt niet.

Maar een mens moet mee met z’n tijd. Eerst sloop de iPod geniepig m’n wereldje binnen, want ik moest toch met een leuk muziekje kunnen gaan lopen. Dan kwam de iPhone, die met zijn gebruiksvriendelijke scherm en al die leuke app-jes en toeters en bellen al snel m’n interesse had gewekt. Begonnen we bovendien op het werk de iPad te gebruiken tijdens meetings, was ik al snel helemaal overtuigd. Heel dat “I” gebeuren werd met de minuut aantrekkelijker. Meer en meer begon ik interesse te tonen in Maarten’s Apple computer, en na de zoveelste computer-miserie een tweetal weken geleden wist ik het zeker: mijn windows pc vliegt en wordt geruild voor een Mac Book Air. Ik was er meteen stapel verliefd op! Zo gebruiksvriendelijk, logisch, stabiel en gemakkelijk.  Zalig gewoonweg.

Alleen…. mijn trouwe softwareprogramma Sporttracks, dat nauwkeurig al mijn loopjes en fietstochtjes registreerde, draait niet op Apple-OSX. Verdorie. Nu wilde ik gerust wel een nieuw programma gebruiken, het hoéft niet per se Sporttracks te zijn, maar ik wilde wel m’n gegevens van meer dan 7 loopjaren niet verliezen. Een zoektocht op internet bracht ons uiteindelijk bij het gratis (!) programma Trailrunner, speciaal ontwikkeld voor Apple-OSX.

Geweldige software, écht. Ten eerste kon ik probleemloos m’n trainingen uit Sporttracks overzetten, zodat ik niets kwijt was. Ten tweede kan je met Trailrunner niet alleen braafjes al je trainingen via je Garmin of ander device op je pc zetten, het laat je ook toe routes voorafgaandeljk te plannen en op je Garmin te programmeren. Het programmaatje houdt alles bij, van verbrande calorietjes tot hoeveel km je al met je schoenen hebt gelopen. Je kan je gekende rondjes een naam geven als route en als dusdanig opslaan.  En er is een soort van “community” waardoor het je ook routes toont van collega-lopers in je buurt, ideaal om nieuwe looppaden te ontdekken!  AL die data kan je dan nog eens onderverdelen in verschillende “diaries” al naar gewenst. Heel leuk is ook dat het programma een soort van “video” functie heeft waardoor je je training nog eens afspeelt op kaart. Best wel grappig. Eigenlijk kan ik dus nog veel meer dan met Sporttracks. En daarmee was ik helemaal overtuigd! Exit Windows, welcome Apple! En welcome Trailrunner! Een aanrader voor collega- apple-gebruikers!

trailrunner

Geef een reactie