De vijfde uitdaging van 2013 !

challengeEn hopla, de vijfde uitdaging van 2013 is een feit. “Ieder nadeel heb z’n voordeel” zei een slimme Noorderbuur ooit, en zo is het ook hier. De appelflauwte op het werk en de gedwongen “rust” de week nadien maakten de stap naar een uurtje yoga iets gemakkelijker voor me dan ik tot dan toe had kunnen vermoeden. Eens duidelijk was dat ik was flauwgevallen door stress en het opkroppen van frustraties en niet door te weinig te eten of te veel te sporten (zoals sommigen al zouden durven denken), raadden verschillende mensen me aan om toch eens yoga te proberen. “Je zal er zen van worden”, luidde het dan. Wie me écht kent fronst dan al de wenkbrauwen. Maar ja, aangezien het dan toch een keertje moet dit jaar, kunnen we zowel van de nood een deugd maken en het eens proberen.

Een blik op het lessenrooster van m’n fitness leerde me dat er op maandagavond – wanneer ik normaal avondles Zweeds heb maar deze week is het krokusvakantie – een uurtje “Kundalini Yoga” wordt georganiseerd. Driewerf hoera, allen daarheen. De dag na de marathon lijkt me ideaal om een niet zo intensieve vorm van lichaamsbeweging te gaan doen en aangezien ik de dag nadien terug moest gaan werken (met lood in de schoenen) kon een extra portie zen-iteit altijd wel van pas komen. Maandagavond Yoga dus. Vol goede moed trok ik naar  Stadium…

Gelukkig had ik al de blogpost van sportmaatje Kaat gelezen over haar yogadebuut. Zo wist ik dat ik niet per se in looptenue en hardloopschoenen moest verschijnen, maar wel losse kledij moest aanhebben en de schoenen aan de haak mocht laten. Toch iets dat ik goed zou doen. Wel spannend wie de leraar/lerares zou zijn. Een kleine, fijne dame van Indiase origine (of iets in die regio), gehuld in een hele hoop loszittende kledij (volgens mij was ze nog fijner dan ze eruit zag maar ze had zeker 5 wapperende lagen kleren aan) en een tulbandachtig iets kwam onze zaal ingewandeld. Sympathieke dame. Heel vriendelijk legde ze ons alles uit in het Engels. We – zeven dames – installeren ons op een matje en zijn vertrokken voor een uurtje yoga. Ik heb grote hoop om helemaal zen en zorgenvrij als herboren de zaal uit te gaan een uur later…..

De eerste tien minuten brengen we in kleermakerszit door en horen we een hele uitleg over de weet ik hoeveel knooppunten in m’n handen en dat ik die tegen elkaar moet wrijven om die wakker te maken. Daarna een beetje rekken en strekken, naar links en naar rechts, romp ronddraaien om je darmen te masseren (??!!), rug hol en bol maken….  Het zou allemaal goed zijn voor mijn eerste, tweede en zoveelste chakra. Moest ik nu eens weten waar die zitten, dat had misschien geholpen ;-) Tien minuten verder en m’n darmen, laat staan m’n chakra’s, voelden niets. Het enige wat ik voelde was een enorme kramp opkomen in m’n benen van in kleermakerszit te zitten. Dat begon al goed…

warrior

“the warrior”

Gelukkig werd de sessie toen een beetje “actiever”. Ho mensen, niet te enthousiast. ActievER dan het was tot dan toe. Onder de noemer “actief” zou ik het geheel toch niet catalogeren. Wat volgde waren een hele reeks oefeningen om ons helemaal happy en healthy te krijgen. Ik geloof het graag, maar het enige wat happy werd waren mijn lachspieren geloof ik. We deden “the warrior” pose waarbij we naar ons duim moesten staren, die ons “doel in ons leven” moest voorstellen dat we zeker en vast konden bereiken omdat we “the divine manifestation of 2000 years of evolution” waren. Ik weet niet wat ik grappiger vond, het aspect “divine” of het zielige resultaat waar 2000 jaar evolutie ons heeft gebracht. Voer voor de filosoof in mij. Soit. Ik probeer me te concentreren op m’n duim en vooral niét na te denken, zoals m’n vrienden me aanraadden. hoe meer ik probeerde niét te denken, hoe minder dat lukte. Gelukkig mochten we dan een volgende oefening doen…

dog

downward facing dog

… na de krijger was het de beurt aan een hele dierentuin. Eerst de “downward dog”, wat resulteerde in een hele minuut navelstaarderij, vervolgens de kikker – die ik met enig plezier deed omdat ie zogezegd goed was voor cellulitis en dan ook nog de kat, waarbij je op je knieën zit en je rug om beurten hol en bol maakt.  Nadien nog een oefening voor de rugspieren en tegen menstruatiepijn. Aha! Dat laatste is wel interessant aangezien mijn buikkrampen altijd tijdelijke positieve invloeden hebben op de aandelenkoers van de nurofenfabrikant. Benieuwd welk beest ze daarop gevonden hadden bij de yoga. De naam ontsnapt me maar het kwam erop neer dat je op je buik moest liggen met je twee handen onder je buik (handig is anders), in vuisten gemaakt, ter hoogte van je onderbuik. Alsof dat al niet ongemakkelijk genoeg was, moest je dan je schouders én je benen van de grond tillen – jawél, tegelijkertijd – en je rug krommen. Geen idee welk effect het heeft op menstruatiekrampen, maar ik kén alvast wél het effect op rugkrampen nu….. grrrrmbl.

Met alle respect, maar tegen dan had ik het wel zowat gehad. DIt is écht niets voor mij. Nog geen druppel zweet gelaten, niet het gevoel gehad dat ik inspanningen heb gedaan en de “blabla” errond maakte me ronduit nerveus. “Everybody deserves to be happy, we are born with the right to happiness…. you can achieve anything you want”. Heel even dacht ik in de wachtkamer bij de psycholoog te zijn beland. De laatste tien minuten deden we nog een soort meditatie-oefening, die er bij mij vooral uit bestond om m’n lach in te houden uit respect voor de lerares (die écht wel lief was en haar best deed) en de andere deelnemers. Ik ben nog nooit zo blij geweest dat een uur “sport” voorbij was.

Conclusie van de avond? Het was een schitterende les gegeven door een ongetwijfeld heel bekwame lesgeefster en de andere deelnemers zagen er écht heel zen uit, maar aan mij is het echt niet besteed. Misschien dat ik nog eens een tweede sessie probeer, ik heb me laten vertellen dat er verschillende soorten yoga zijn, maar de Kundalini-variant heb ik wel gezien. Maar goed, die vijfde uitdaging is alvast binnen!

Hier zijn alle uitdagingen nog eens op een rijtje. Op naar de volgende!

  1. Loop eens rond het balatonmeer
  2. Loop eens een wedstrijd over een korte afstand
  3. Doe mee aan een duatlon
  4. Gedurende een maand minstens één rustdag per week – januari 2013
  5. Een maand chocoladevrij – 3/1/2013 tot en met 2/2/2013
  6. Lange tocht met fietsknooppunten en met de trein terug -  19/01/2013
  7. Maarten een 10km wedstrijd doen lopen
  8. 100 lengtes zwemmen – 13/01/2013
  9. Een uurtje yoga doen – 11/02/2013
  10. Vrijwilliger zijn bij een loopwedstrijd

Geef een reactie