24,4 km “geslenterd”

UntitledAch wat bloedde mijn sportershart weer toen deze week een bijzonder hoogstaand artikel (?) verscheen in de al even hoogstaande kwaliteitskrant Het Nieuwsblad waarin de resultaten van waarschijnlijk wél hoogstaand onderzoek aan de universiteit van Maastricht op bijzonder vereen-voudigde manier aan het brede publiek werden voorgesteld. Een artikel dat de Homer Simpsons in onze maatschappij schaamteloos bevestigt in hun sportloos bestaan, hun het perfecte excuus gevend om niet te gaan sporten.  De stelling van de week?  ”Dagelijks meer staan en bewegen, bijvoorbeeld door slenteren (!!), is beter voor de gezondheid dan een uur sporten”. En voila, dit gelezen hebbend vleit menig Belg zich met koffie en koekje weer helemaal gerustgesteld in de zetel. Ze zullen straks wel eens naar de bakker “slenteren”, en dan hebben ze het wel gehad. Véél beter uiteraard dan sporten. Véél beter. Ben ik nu de enige die zich daar vragen bij stelt?

Dat de stelling een paragraaf verder al genuanceerd wordt en het effect op de gezondheid al beperkt wordt tot hart- en vaatziekten (alsof dat het enige is wat de menselijke gezondheid bedreigt), doet er al niet meer toe, ik geef het u op een briefje dat de meeste mensen al niet verder lezen.  Dat ze ook nog zeggen dat het calorieverbruik van dat “slenteren” hetzelfde moet zijn als het sporten, dat vergeten ze dan ook maar best. Maar serieus, als ik 10km loop ben ik 800 calorieën kwijt. Ik ben benieuwd welke levende ziel zich suf wil slenteren om aan dat verbruik te komen! Enfin, ik moest mijn ongenoegen gewoon even kwijt, over hoe kwalitatieve resultaten van onderzoek soms zo verkeerd kunnen worden voorgesteld, de niet-sporters het perfecte excuus bezorgend om vooral zo verder te doen, en de intensieve sporters zowaar nog een schuldgevoel aanpratend. Compleet maf. Al weet ik natuurlijk dat zo intensief sporten als ikzelf doe ook wel weer voor de nodige kritiek vatbaar is… ;-) “trop is teveel”… ik zal het maar zeggen vooraleer jullie dat doen…

Alle gekheid op een stokje, de kranten mogen schrijven wat ze willen, ik heb wel degelijk mijn regelmatig(e) trainingsrond(j)e nodig om vrolijk en gezond te blijven. De beentjes strekken en het hoofd leegmaken, m’n longen vullen met (vervuilde) zuurstof en genieten van wat Gent te bieden heeft aan groen….. het is gewoon deel van m’n dagelijkse routine en ik zou écht niet zonder kunnen. Wat doen we dan op een zaterdagochtend met een heel vrij weekend dat op ons ligt te wachten? Awel, dan gaan we héél lang slenteren aan verhoogd tempo! Iedereen gelukkig!

routeDeze morgen dus, na – jawél – een zalige nacht doorslapen, om 9u de ogen opengetrokken en na een lekker ontbijtje de loop-sloefkes aangetrokken. Loopsloefkes, Olleke en Bolleke, die sinds december met me meelopen en die ondertussen ook al meer dan 700 km en 2 marathons achter de rug hebben. Hoe maf is dat? Maar dat terzijde. Loop-schoentjes aan, muziekje op, en weg ermee. Het werd een zalig tochtje langs de Blaarmeersen en de Assels in Drongen om dan even een stopje te maken bij het kerkhof in drongen, waar m’n papa ligt. Een pauze van een minuut of tien waarin ik de beste monologen kan afsteken zonder dat iemand me tegenspreekt, geweldig toch? Met een leeg hoofd en een uitgebabbeld brein, zet ik m’n tocht verder richting Mariakerke, zwaai naar een kudde schapen, ploeter ik door de modder in de Bourgoyen om uiteindelijk via de Watersportbaan weer aan m’n voordeur te belanden. 2u22 minuten later dan ik vertrok. Goed voor 24,4 km en 1650 verbrande calorietjes.  Al slenterend… uiteraard ;-)

Geef een reactie