City Running Tours Gent officieel van start

cCRTHet hemelvaartweekend van 2013 zal ten huize Julie en Maarten voor altijd in het geheugen gegrift staan als een loopweekend. Een waar loopfestijn. Een tweedaagse waarna je opnieuw weet waarom je al die uren traint, voor het zeer onwaarschijnlijke geval dat je dat al zou vergeten zijn. Niet dat dat andere weekends niet het geval is, zo hoor ik velen onder jullie al denken, en inderdaad: elk weekend wordt hier wel stevig gesport. Maar dit weekend was toch nét dat tikkeltje specialer. Nét dat beetje spannender. Hoe dat kwam?

Wel, vandaag was er natuurlijk de jaarlijkse Stadsloop in Gent. De 5km en de 10km georganiseerd in mijn achtertuin, mijn thuisstad. En hoewel ik zowat elke kassei en elke steeg van de Artveldestad ondertussen als m’n broekzak ken, toch blijft het kicken om tussen duizenden gelijkgezinde loopliefhebbers door de straten van mijn stad te lopen. Mijn stad! Dat ik dit jaar bovendien deel uitmaakte van “Team De Gentenaar” en voor het eerst samenliep met Maarten en vriendin Greet maakte het natuurlijk nog specialer. Maar daarover (over)morgen meer. Want gisteren stond er namelijk nog iets anders op het programma:

DE KICK-OFF van de CITY RUNNING TOURS GENT. Ik schreef er een tijdje geleden al over, over dit geweldige initiatief van loopmaatje Wim Vandeputte, waarbij toeristen, zakenlui, congresbezoekers en zelfs sportieve stadsgenoten op een alternatieve manier de stad kunnen bezichtigen. Al lopend. Of wat had je gedacht? Drie bekwame gidsen (waaronder onder-getekende, ahum) loodsen je met alle plezier door de bekende en minder bekende delen van de stad. DIt alles aan een gemoedelijk tempo, om de gids in kwestie nog wat adem over te laten om hier en daar een sappige anekdote uit de Gentse geschiedenis te vertellen. Af en toe wordt ook gestopt voor een langer woordje uitleg, maar nooit te lang zodat de deelnemers afkoelen. Gent op een originele manier ontdekken dus. Dat is het idee.

persconfEen idee waarmee Wim al lang speelde en waar we de voorbije maanden veel aan hebben gewerkt. Welke routes zullen we aanbieden? Welke afstanden? En wanneer? Wie is ons doelpubliek? Hoe gaan we naambekendheid krijgen? Gaan we truitjes maken? Hoe zit het met de flyers? Een idee hebben is namelijk één ding, het hele ding op poten zetten, dat is nog iets anders. Gelukkig is dat spek naar Wim’s bek en zo werd gisteren officieel een persconferentie gegeven én het startschot van de allereerste city running tour in Gent.

En toen werd het plotseling wel heel erg reëel. Ik had de voorbije maanden wel netjes informatie en anecdotes opgezocht over mijn thuisstad, en met lopen op zich ben ik ook wel aardig vertrouwd (nu ja… ;-) ). Maar zo plots aan de start staan van de eerste échte running tour, is toch wel speciaal. Gelukkig kregen Veerle en ik nog even respijt en nam Wim de eerste tour voor zijn rekening. Toen de laatste regendruppels op Gent neervielen en een waterzonnetje door de wolken brak, zetten wij onze allereerste stapjes. Veerle, Bert, Adelin en ik volledig in de goede handen van Wim, op ontdekkingstocht door Gent. Spannend!

Wim kan het goed uitleggen!

Wim kan het goed uitleggen!

Op het programma de tour van de 6,5 km. Wim loodste ons professioneel van Graslei naar Gravensteen, door het Patershol tot aan de Vrijdagsmarkt, door het graffitisteegje en nog een heleboel andere leuke plekjes – tja, ik mag natuurlijk niet alles verklappen – onderweg luid vertellend. Hier en daar stopten we en werden we getrakteerd op een boeiende uitleg. Geen aframmeling van namen en data, maar leuke weetjes en fijne anekdotes die de lopers vaak met een brede glimlach op het gezicht hun tocht deden verderzetten. De doortocht door het glazen straatje maakte dan weer dat de mannelijke deelnemers verdacht gekke sprongen begonnen te maken, al verklaarden ze zelf dat dat “stretchen” was. Jaja… Bekijks hadden we ook. Niet zelden kregen we vragende blikken van omstaanders, en mensen die doorhadden wat er gebeurde, zeiden “oh, wat leuk”.

En leuk, dat was het inderdaad. Ik genoot met volle teugen en kwam zelfs zelf nieuwe weetjes te weten over mijn stad. Hoe wijs is dat? Want wie wist bijvoorbeeld dat Gent ook een citadel had, net zoals Namen of Dinant – vandaar het “citadelpark”. Alleen verdween de citadel op een nogal onfortuinlijke manier omdat een luitenant zichzelf per ongeluk liet ontploffen, en met zich, het hele gebouw. En zo kent iedereen natuurlijk het Gravensteen, maar wie weet dat het in 1949 door studenten bezet werd (die met rotte tomaten naar omstaanders gooiden) omdat de prijs van bier zou worden verhoogd? En wat te denken van de Stad Gent, die niet enkel een straat ter beschikking stelde van de grafittispuiters – maar om sympathiek te doen ook 2 potten (!!) verf, als startkapitaal. Dat graffittispuiters natuurlijk weinig waren met potten verf is een verwaarloosbaar detail…

julieIk kan jullie natuurlijk alleen maar warm maken en uitnodigen om het allemaal zelf te ontdekken en mee te maken. Daarom kan ik niet teveel vertellen. Maar deze tussenstop wil ik jullie alvast niet onthouden, om een tipje van de sluier op te lichten: op het Van Duysepleintje tussen het citadelpark en het Sint Pietersplein staat een gigantisch grote plataan. Deze plataan werd dankzij een rugzaktoeristenorganisatie een ware internethype. Het gerucht gaat immers dat je de boom moet knuffelen en de foto ervan op facebook moet zetten. Welke oneindig groot geluk of eeuwige roem je dan te beurt valt, weet ik niet, maar het levert alvast een bijzonder hilarische pauze op. Ooit al eens vijf mensen een boom zien knuffelen? Neen? Dan is dit alvast uw kans, mis het niet.

Na zelf van de running tour te hebben geproefd ben ik enthousiaster dan ooit. Het wordt superleuk om mensen door de stad te leiden, nieuwe plekjes te leren kennen en leuke anecdotes te vertellen. Ik kan het jullie dan ook alleen maar aanraden. En er is voor elk wat wils: een toer van 6,5 of 8,5 km en op zondag zelfs themaruns. Zo wordt elke eerste zondag van de maand een themarun gelopen in het kader van 100 jaar vooruit, om maar een voorbeeld te geven. Dus….. ga eens een kijkje nemen op de website, zoek een datum uit die past en laat je begeleiden door Gent. Ik beloof dat jullie aangenaam verrast zullen zijn. Tot gauw?

Geef een reactie