Dit was…. 2013. Een terugblik

2013En voila, het is bijna zover. Met vuurwerk en kussen, met champagne en lekker eten, met bergen cadeautjes of gewoon, al slapende in je bed (=ons geval) maken we morgenavond collectief de brug van 2013 naar 2014. Eerlijk? Ik heb het concept van “nieuwjaar” nooit goed begrepen. Ik bedoel, het is natuurlijk wel nodig enige structuur te brengen in het verloop der tijd, al was het maar om afspraken te maken, vandaar de maanden, weken en dagen. Maar waarom is nieuwjaar nu op 1 januari? Afhankelijk van wanneer je begint te tellen kan nieuwjaar evengoed op 13 februari of 27 juli vallen, toch? Dus vergeef me dat ik niet wild doe over de jaarwisseling, dat ik niet luid joelend nieuwjaars-wensen het internet in stuur, dat ik niet met feestmuts sta te dansen, laat staan me waag aan allerlei goede voornemens die we toch niet kunnen waarmaken. Ik wens iedereen uiteraard heel oprecht alle geluk toe, maar op 1 januari niet meer of minder dan op een andere dag.

Dat gezegd zijnde zorgt die structuur van dagen, weken en maanden er anderzijds wel voor dat we een referentiepunt hebben, een begin- en een eindpunt om statistiekjes te gaan vergelijken. En statistiekjes, daar wordt een cijfertjesfreak als mezelf natuurlijk wild van. Dus als ik dan iéts leuk moet vinden aan 31 december / 1 januari, dan is het het feit dat ik mijn sportief jaaroverzicht mag maken. Hier gaan we :-)

Sportief jaar

2013 werd, zoals verwacht, een sportief jaar. Maar liefst 48 van de 52 werkte ik me volop in het zweet, goed voor een totaal van 506,5 uren sport. Enkel een zware griep met complicaties en de bijhorende roze olifanten wegens foute medicatie hield me in maart 3 weken aan de kant, en een last-minute combinatie van sinusitis en RSV virus kostte me nog een weekje vlak voor de feesten in december. Jammer, want zo haalde ik de gedroomde 3.000 gelopen kms dit jaar nét niet. Maar niet getreurd, dat geeft me meteen een doel voor volgend jaar!

Maar goed, 2013 was dus goed voor 506,5 uren sport, of een gemiddelde van 1u20 sport per dag, net geen 10u per week (of net wel, wanneer je enkel de 48 actieve weken meetelt – zie je wel dat je met statistiekjes alles kan zeggen ;-) ). De cijferfreak in mij gaat dan natuurlijk onmiddellijk aan het rekenen: mocht ik dat alles aan één stuk door gesport hebben, dan zou ik 21 dagen op een rij hebben gesport, of drie weken aan een stuk ! Niet slecht, dat is bijna 6% van het jaar :-)

Hiervan ging het grootste deel, het zal jullie niet verbazen, nl 55,8 % of 282,6 uren naar hardlopen. Goed voor een totale afstand van 2.950,7 km; of gemiddeld 8,08 km per dag. Verdeeld over maar liefst 192 trainingen, van gemiddeld 15,4 km. Daarmee is tevens het jaarrecord van 2.921km, dat dateert van 2011 gebroken. Joehoe :-)

Gelopen kilometers per jaar

Gelopen kilometers per jaar

Daarnaast bracht ik bijna 1/5 van mijn sporttijd, of 98 u, op mijn spinningfietsje door en 13%, of  65,5u in het natte, koude zwembad (oh de gruwel), waar ik in totaal 115km bij elkaar zwom, of toch tenminste een poging deed tot ;-) . De rest van de tijd ging naar krachttraining (29 u / 5,7 %) en allerhande activiteiten zoals Zumba, Ubound en insanity workout (28 u/ 5,5 %), niet zelden in geweldig gezelschap van Sigried. In die laatste categorie zit ook het ene uurtje yoga dat ik zo moedig probeerde in february. Such a bloody experience never again!

Procentuele verdeling sporttijdbesteding

Procentuele verdeling sporttijdbesteding

Eén van de leuke dingen aan lopen is dat je het overal kan doen. Schoentjes inpakken en hopla…. weg ermee. Het zal jullie dan ook niet verbazen dat ik me voor het beoefenen van mijn favoriete sport niet beperkt heb tot ons Belgenlandje. Uiteindelijk liep ik 87,9 % van mijn kilometers hier in België, maar ook een aantal in de USA, Zweden en zelfs Nederland en Slovakije (dat laatste om het nuttige, werk dus,  met sport te combineren). Met de marathon van Rotterdam en Madrid op de planning voor 2014 en professionele uitdagingen die me wachten op de Filippijnen, schept dat alvast ook weer wat mogelijkheden voor volgend jaar :-)

Procentuele verdeling looplocaties

Procentuele verdeling looplocaties

 

Wedstrijden

Beker 3e plaats dames - 50km ultra NVV

Beker 3e plaats dames – 50km ultra NVV

Het voorbije jaar liep ik 20 wedstrijden (18 in België, 2 in het buitenland), waaronder 5 halve marathons, 4 marathons, 2 ultra’s van elk 50km en 3 trailruns. Deze wedstrijden waren goed voor een PR op maar liefst 4 afstanden: de 5KM, de 20KM, de marathon en de 50K. Bovendien mocht ik ook 2 keer op het podium staan, want zowel tijdens de Louis Persoons Marathon in Genk als tijdens de 50km Nacht van Vlaanderen werd ik 3e dame, goed voor een bronzen plak. Eigenlijk werd ik ook 3e (en 2e dame) op de Personeelsmarathon van de Universiteit Gent (er waren wel maar 5 deelnemers….), en de halve marathon in Santa Monica, California. Maar aangezien in beide wedstrijden niet echt een rangschikking bijgehouden werd, laat staan bekers of medailles werden uitgedeeld, zullen we deze niet officieel meetellen (maar bij deze toch maar even fijntjes vermelden ;-) ).

Tot de meest memorabele wedstrijden behoren zonder twijfel de Red, Blue and White half Marathon in Santa Monica, tijdens onze rondreis in mijn 2e thuisland USA; de marathon van Oostende wegens mijn totaal onverwachte PR en de Bear Trail in Voeren die me verbaasde met haar schoonheid.  De supermarathon in Stockholm was dan weer bijzonder sfeervol en super georganiseerd. Tot slot was het heel bijzonder om samen met Maarten zijn 5km in Gent te lopen.

wedstijden

Jammer genoeg heb ik twee wedstrijden die hoog op mijn lijstje stonden niet kunnen meemaken wegens die zware griep in maart: namelijk de 6-urenloop in Stein (NL) en 2 weken later de ultra rond het Hongaarse Balatonmeer; de 200km die ik op 4 dagen tijd samen met maatje Mathias zou afleggen. Hotel geboekt, vlucht geboekt, ingeschreven en toch…. alles mogen schrappen. Gelukkig mag ik van de Balaton-organisatie kosteloos mijn nummertje overdragen naar 2014 of 2015… dus uitstel is geen afstel :-)

De uitdagingen

challengePrecies een jaar geleden besloot ik 2013 op sportief vlak wat spannender te maken door mezelf een aantal uitdagingen op te leggen. Ook kreeg ik één uitdaging door mijn lezers toebedeeld. Ik startte 1 januari 2013 met een lijstje van 10 uitdagingen die ik zou gaan afwerken. Dat is – helaas – niet gelukt.  De uitdaging van het Balatonmeer is om gekende redenen in het water gevallen. Verder heb ik m’n koersfiets in 2013 verkocht omdat ik er echt geen lol aan vond, aan dat fietsen (na 4u op dat ding ben je nog niet moe), waardoor het doen van een duatlon natuurlijk een beetje moeilijk wordt, zo zonder fiets. Verder heeft Maarten, ondanks verdienstelijke pogingen, mijn liefde voor de loopsport niet overgenomen. Hoe graag ik het ook had gewild, hem 10km doen lopen behoorde echt niet tot de mogelijkheden dit jaar.  Tot slot kon ik het ook echt niet opbrengen een wedstrijd te lopen over een korte afstand. Zoveel gedoe voor zo weinig. Je bent langer bezig met erheen te gaan en te douchen, dan te lopen…. Niks voor mij. 6/10 dus wat betreft de uitdagingen.

Toch ook hier een tevreden terugblik. Ik weet nu dat ik een maand zonder chocolade kan (we zullen eventjes negeren dat ik de allerlaatste dag ben flauwgevallen op het werk, het oorzakelijk verband is nooit bewezen), en het was ongelofelijk leuk om een dag als vrijwilliger mee te werken bij de bevoorradingspost van de Dodentocht. Ik weet nu ook met absolute zekerheid dat yoga écht niets voor mij is (ik krijg nog steeds de slappe lach als ik denk aan “you are the divine manifestation of 2000 years of evolution) en vond het super om een heel eind te lopen en dan met de trein terug te keren. Niets dan leuke ervaringen dus!

Vrienden

2013 was ook het jaar waarin onze hele vriendengroep, de héle vriendengroep aan het lopen ging. Toen we in 2011 samen op vriendenweekend gingen aan de kust, zag ik x paar me-gek-verklarende-ogen me aankijken toen ik voor dag en dauw opstond om 30km te lopen om wakker te worden. Toen we in oktober dit jaar met z’n allen naar de Ardennen gingen…. gingen we allemaal samen lopen :-) Hoe wijs is dat? Tom, Maarten, Greet en Fred lopen ondertussen allemaal netjes de 5km, en Diebrecht liet zich door mij zelfs overhalen om de halve marathon te lopen in Nazareth!

vrienden

2013 in beeld

Tot slot nog enkele plaatjes van de meest memorabele sportmomenten van 2013.

Marathon Oostende 2013 - PR op de marathon!

Marathon Oostende 2013 – PR op de marathon!

Julie & Maarten lopen samen de 5km van Gent

Julie & Maarten lopen samen de 5km van Gent

Finish ultramarathon Stockholm 2013 - 50km

Finish ultramarathon Stockholm 2013 – 50km

3e plaats 50KM nacht van Vlaanderen - op het podium!

3e plaats 50KM nacht van Vlaanderen – op het podium!

Deel uitmaken van Team De Gentenaar samen met Cedric Van Branteghem - 2013

Deel uitmaken van Team De Gentenaar samen met Cedric Van Branteghem – 2013

Het grote duel met Nico - halve marathon Gent

Het grote duel met Nico – halve marathon Gent

Bear Trail 37km - 2013

Bear Trail 37km – 2013

 

Geef een reactie